El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va reconèixer que hi ha un «problema amb la saturació» de les Unitats de Cures Intensives (UCI) i va assenyalar que s'està «molt a prop» d'arribar al pic de transmissió del coronavirus a Espanya i, fins i tot, que en algunes comunitats autònomes aquest «podria haver-se superat».

«Les dades que veiem en els últims dies indiquen que estem aquí, molt a prop, i en algunes zones podríem haver superat aquest pic», va manifestar Simón durant la roda de premsa telemàtica dels responsables tècnics dels ministeris competents. No obstant això, l'expert va matisar que «el punt clau no és tant la transmissió, sinó la saturació de les UCI», on es produeix «una acumulació» perquè les persones ingressades per coronavirus han de romandre allà durant «períodes llargs».

Així, va explicar que la saturació de les UCI «va amb retard respecte al control de la malaltia». «Arribarem a la saturació de les UCI la setmana que ve o a principi de la següent. Els pacients que s'infecten avui tindran necessitat d'un llit a l'UCI entre set i deu dies més tard», va precisar.

Les dades s'estan estabilitzant

Els morts per coronavirus a Espanya ascendien ahir als 5.690, fet que suposa un increment de 832 morts en 24 hores. Els casos de persones contagiades s'elevaven a 72.248, segons dades facilitades ahir al matí pel Ministeri de Sanitat. A més, ja s'han curat un total de 12.285 pacients i 40.630 han estat hospitalitzats.

Previsió dels pròxims dies

Un model matemàtic d'investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i de l'Hospital Germans Trias de Badalona (Barcelona) preveu que aquest cap de setmana Espanya arribi a superar els 90.000 casos de persones infectades per coronavirus. Per a la Unió Europea, el mateix model estima un nombre de casos superior a les 300.000 persones infectades i per a Catalunya, es preveu arribar als 19.000.

Els investigadors indiquen en un informe que la mortalitat a cada país pot ser diferent per diversitat de factors, com la distribució d'edats de la població, la capacitat de l'assistència sanitària i la taxa de diagnòstic, especialment entre els casos asimptomàtics i lleus. «El model matemàtic amb el qual treballem descriu l'escenari a partir de dades reals», i el que es veu de moment és que la «velocitat de propagació» del coronavirus ha anat millorant a Espanya però no està controlada, com sí sembla que està a Itàlia, indica.