L'Ajuntament de Figueres va habilitar la setmana passada el pavelló esportiu Rafel Mora per acollir persones vulnerables o sense sostre durant el confinament decretat per l'estat d'alarma pel COVID-19. En total es van habilitar 20 places i des que es va obrir divendres fins ahir ja se n'han ocupat 19, segons va informar el consistori. D'aquestes persones, 16 són homes i 3, dones. De fet, el pavelló ja es va habilitar perquè la resta d'espais de què disposa l'Ajuntament per a emergència social ja estaven pràcticament plens.

El regidor de Serveis Socials de Figueres, Jesús Quiroga, ha explicat que la capacitat del pavelló és ampliable en cinc persones més, per la qual cosa podria acollir fins a 25 llits, i que paral·lelament s'estan condicionant dos pisos socials més per poder derivar-hi famílies.

Segons les últimes dades de l'Ajuntament de Figueres, actualment hi ha cinc pisos socials ja ocupats, quinze places en una pensió i sis més a l'espai habilitat del centre Rosa Ymbert.

A més, s'estan habilitant dos pisos socials més per poder acollir famílies vulnerables. Tal com ha explicat, a causa de l'estat d'alarma se les allotja temporalment al centre Rosa Ymbert, a l'espera que l'habitatge s'hagi adequat, i un cop enllestit, se les desvia al pis, alliberant places del centre social.

D'altra banda, al menjador social s'han habilitat tres torns d'àpats i una part del servei s'ha desplaçat al pavelló Rafel Mora.

Les persones vulnerables que poden acollir-se al servei són gestionades des de Serveis Socials, que determinen quin allotjament és el més idoni per a cada cas. En relació amb les persones sense llar, és la Guàrdia Urbana la que gestiona en un primer moment l'atenció a peu de carrer, per després acabar derivant el cas a Serveis Socials.

A més, segons ha explicat el regidor, a totes les persones que han passat el filtre de Serveis Socials els ha estat adjudicat un espai on poder passar el confinament. Fins i tot, Quiroga assegura que s'ha donat servei a persones que es trobaven a la ciutat però que no hi estaven empadronades, fins ara un requisit indispensable per poder optar als ajuts socials de l'Ajuntament.

Paquet de primera necessitat

Quan una persona entra al nou espai habilitat, se li ofereix un paquet de primera necessitat, se li dona roba neta, una dutxa, un llit i se li garanteixen els àpats i atenció professional durant les 24 hores del dia. Tenen accés a una zona de lliteres individuals degudament separades i una zona de menjador amb taules i cadires.

L'espai del pavelló compta amb un equip d'atenció integrat per un coordinador, dos educadors socials i tres integradors socials. Aquesta mesura es va prendre perquè s'ha de garantir el confinament a tothom i perquè la gent vulnerable i sense llar no es mogui. L'operatiu està coordinat entre la Guàrdia Urbana de Figueres i els Serveis Socials i d'Esports, amb la col·laboració de Creu Roja i Càritas.

En d'altres ciutats de la demarcació també s'han habilitat espais per a persones sense sostre, com és el cas de Girona, on tenen accés al pavelló de Palau, amb una vuitantena de places.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus