El Consell Comarcal de la Garrotxa es farà càrrec del manteniment de les lleres dels rius i rierols de la comarca a partir de l'any vinent. Ho va anunciar ahir el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach (JuntsxCat), el qual va indicar que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) farà una aportació anual al Consell Comarcal de la Garrotxa perquè pugui gestionar directament la neteja. Les neteges es faran d'acord amb el Pla de Gestió del Risc d'Inundacions a la Comarca de la Garrotxa 2018-22.

La previsió és que el Consell Comarcal torni a la situació d'abans de l'any 2008, quan el Consell Comarcal i l'ACA mantenien un conveni pel qual el Consell Comarcal feia la neteja de les lleres sobre la base d'aportacions econòmiques de l'Agència Catalana de l'Aigua. L'acord va quedar extingit a l'inici de la crisi econòmica per falta de recursos econòmics de l'ACA. Dotze anys després, segons va explicar Santi Reixach al ple del Consell Comarcal, l'Agència Catalana de l'Aigua torna a tenir disponibilitat econòmica.

El president del Consell Comarcal de la Garrotxa ha definit les neteges de lleres que el Consell assumirà a partir del 2021 de manteniment. Segons ell, la neteja més forta va començar el dilluns, dia 30 de març, quan va arribar a la Vall de Bianya la brigada que neteja les lleres de la Garrotxa del material acumulat per les destrosses provocades pel temporal Gloria.Gloria Abans, aquesta brigada va estar a la Vall d'en Bas, on va netejar les lleres del Fluvià del Gurn i altres rierols.

Separats en grups de dues persones que mantenen les distàncies reglamentàries per evitar el COVID-19 els operaris han començat l'acció de neteja a les rieres de Santa Llúcia i Sant Ponç a la muntanya del Capsacosta i baixen cap a les lleres de la riera de Riudaura i del Fluvià. Després faran les rieres de Carrera i de la Vall del Bac a la part del municipi inserides a l'Alta Garrotxa.

Segons Reixach, els operaris netejaran les lleres de tots els cursos d'aigua. Ha definit la neteja com «una de les més importants dels últims temps que servirà de base del manteniment que a partir de l'any vinent farà el Consell Comarcal. Alhora que tallen els arbres abatuts pel temporal, els operaris de l'ACA prioritzen criteris que fomentin la persistència d'espècies autòctones de comunitat vegetal de ribera i alhora millorin l'estat qualitatiu de la massa arbòria. La idea és preservar una estructura continuada de bosc de ribera en galeria. A més, a la Vall de Bianya la brigada de l'ACA ha reparat els pas de Coguleres a Sant Jaume de Llierca. Es tracta d'un pas essencial per comunicar masies i veïnats de la muntanya.

Segons ha explicat Reixach, un cop feta la neteja de les lleres de la Vall de Bianya, l'acció continuarà a les lleres de Sant Joan les Fonts, Castellfollit, Sant Jaume de Llierca, Argelaguer, Besalú i Sant Ferriol. Una altra brigada treballa per la part de Sant Feliu de Pallerols i les Planes d'Hostoles.

Dos milions i mig

El temporal Gloria va deixar afectacions a la Garrotxa per un valor aproximat de dos milions i mig d'euros. Ara, fora de les recuperacions d'emergència, com la neteja de lleres, la reparació de les esllavissades i la consolidació de murs, la major part dels treballs han quedat en suspens mentre se soluciona la crisi del COVID-19.