La Conselleria de Treball i Afers Socials va informar ahir a la tarda que almenys 362 ancians que vivien en residències de gent gran han mort durant el mes de març afectats pel COVID-19 a tot Catalunya. A més, hi ha 830 usuaris diagnosticats, 189 dels quals estan hospitalitzats. En total, 317 de les 1.073 residències tenen algun positiu o resident diagnosticat. A la ciutat de Barcelona i el seu entorn, el departament ha començat a traslladar residents amb símptomes lleus a clíniques de mútues laborals, i es preveu ampliar el model a la resta de Catalunya.

A la província de Girona, 21 ancians de diverses residencies han mort com a conseqüència de la de la pandèmia del COVID-19 des del 15 de març, mentre que 26 més han estat diagnosticats amb el virus en alguna de les 12 residències on s'ha manifestat. Un dels casos més greus és el de la Residència Santa Maria del Tura d'Olot, on ahir es va confirmar que des de l'inici de la pandèmia s'ha produït la mort de 17 residents, dos a l'Hospital d'Olot i 15 a la residència, tots ells amb símptomes de COVID-19. La residència pot allojar 133 usuaris, ahir n'hi havia 113 i actualnent hi ha quatre residents amb COVID-19.

Les dades de morts a les residències de gent gran a Catalunya les va fer públiques el secretari d'Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Francesc Iglesies, que va admetre que la xifra de morts no és «precisa» perquè hi ha casos en què no es disposa de confirmacions a posteriori, de manera que el total podria ser més gran.

El cas d'Olot

A la residència Santa Maria del Tura, durant els primers dies de la pandèmia, entre el 18 i el 19 de març, van traslladar tres residents a l'hospital, on els van detectar el COVID-19 . També van fer la prova a tres residents que van donar positiu. Dels tres de l'hospital en va morir dos i dels residents, cap.

Abans i sobre la base de les indicacions del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies havien tancat la residència a les visites dels familiars. El 25 de març, el centre va confirmar set defuncions de pacients amb símptomes de COVID-19.

El 25 de març al vespre, la directora de la residència Montserrat Valdayo en entrevistes fetes a Ràdio Olot i Olot Televisió, va explicar que, dies abans de les primeres defuncions, la residència havia rebut material per fer les proves als usuaris que d'alguna manera presentaven alguna situació clínica que podia semblar relacionada amb el COVID-19.

Va precisar que només van rebre material per fer tres proves i van haver de fer una criba per decidir quines eren les persones que havien d'optar a les tres proves. El coneixement de si les persones són positives és essencial per poder adoptar mesures extremes en les persones afectades i evitar riscos de contagi.

Tests als treballadors

En el moment de detectar la crisi, la residència i la direcció de l'Institut de Religioses de Sant Josep, del qual depèn, van fer tests als treballadors. L'equip de la residència està format per 80 persones. Van decidir enviar a casa els que van donar positiu.

Des d'aquell moment, van canviar horaris i torns del personal per poder afrontar la situació. El divendres dia 20 de març, van crear una zona d'aïllament amb 11 habitacions individuals amb banys individuals, ventilació i amb les mesures d'higiene i de control de residus establertes en el protocol.

El 25 de març tenien la zona d'aïllament quasi plena, amb entre 9 i 10 persones. No tots els residents posats a la zona d'aïllament han de tenir el COVID-19, sinó que en cas de presentar símptomes ja els hi porten per tal de poder assistir-los més bé.

Cinquena mort a Palafrugell

Ahir també es produir la cinquena mort per COVID-19 al Centre Palafrugell Gent Gran. Fins ara, en aquest geriàtric, s'han detectat vuit casos confirmats de COVID-19 i hi ha 29 persones més pendents del resultats de les proves (dilluns eren dotze). A més han detectat un primer cas de COVID-19 a la residència sociosanitària Palamós Gent Gran.

Amb totes aquestes dades fetes públiques, la presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (Acra), Cinta Pascual, va valorar de forma positiva les mesures que el Govern proposa per frenar els contagis de coronavirus però va reclamar que s'apliquin amb urgència. Les mesures «ens semblen bé», però la qüestió és «la data», va subratllar Pascual, que va dibuixar un panorama molt complicat als centres geriàtrics a causa de la pandèmia.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus