Un vídeo penjat a les xarxes socials on la calongina Christine Demeuldre ensenyava a fer mascaretes sanitàries casolanes ha acabat generant una iniciativa solidària al Baix Empordà que mobilitza 250 persones i ha sigut capaç de confeccionar i repartir ja més de 5.000 unitats. El Moviment Solidari Calonge Covid-19 ja ha rebut el suport de l'Ajuntament del municipi, que els cedeix un parell de locals des d'on entreguen el material, gratuïtament, a qualsevol que ho necessiti. També són a Palamós, i recentment han rebut un encàrrec del Trueta per si els podien subministrar bates, una operació que faran amb el material que els facilitarà el Consell Comarcal del Baix Empordà amb el suport dels ajuntaments de Calonge, Mont-ràs i Palafrugell.

Demeuldre, nascuda a Girona, de pares belgues, ve del sector tèxtil, és patronista industrial, però des de fa 4 anys té un estudi de tatuatge. Com que amb l'estat d'alarma i el confinament no pot treballar, va decidir aprofitar el ressò del seu vídeo (a Facebook i al grup Palamós t'escolta) per liderar una xarxa de voluntaris que s'ha estès per tota la comarca. L'ajuden el seu marit, Samuel Sabater, i el seu company a l'estudi, Sergi del Río.

El grup està treballant a ple rendiment des de la setmana passada, amb capacitat per fer més de 2.000 mascaretes al dia. Només dimarts en van repartir 800 a Palamós. «Tothom pot col·laborar de la manera que vulgui. Hi ha qui ens fa donatius de material o econòmics (l'Ajuntament de Calonge, Art Play, Miquel Pallí, o la Penya Barcelonista de Palafrugell, que aporta 600 euros), i d'altres treballen des de casa confeccionant el material i anant-lo a repartir». Inicialment havien pensat que tot aquest estoc seria per a l'hospital de Palamós «però ens van anar donant llargues al·legant que els materials usats no eren els addients». Davant d'això van pensar que «podríem atendre la demanda que hi ha en col·lectius que estan treballant perquè són de primera necessitat, com policies, empleats de supermercats o farmàcies, i també el ciutadà normal. Si la gent està protegida es podrà contenir millor l'expansió del COVID-19». Les policies locals de Calonge, Palamós, Palafrugell i Pals ja han rebut les mascaretes, com també els Mossos de la Bisbal i els membres de Protecció Civil de Pals. A més n'han fet arribar a residències d'avis i a nombrosos negocis, com ara supermercats.

Són, bàsicament, gent a partir dels 40 anys, i cadascú treballa al seu ritme. Demeuldre explica que pot ser capaç de fer mig centenar d'unitats en tres hores. S'han organitzat en grups i subgrups, per municipis, estenent-se pel Baix Empordà com una gran taca d'oli solidària en temps de confinament i crisi sanitària. La iniciativa compta amb la col·laboració de l'empresa Robin Hat, de Rubí, que està especialitzada en la fabricació de gorres sanitàries. Des del moviment demanen la donació de roba, ja siguin llençols, cortines o altre material de tela que els permeti continuar amb la producció voluntària de mascaretes.

Presencialment se'ls pot trobar els dimarts, els dijous i els dissabtes al matí a Palamós (en un quiosc exterior del mercat), i els dimecres i els divendres, a Calonge i a Sant Antoni. Entreguen un màxim de dues mascaretes per persona, per poder arribar al màxim de gent possible. Christine Demeuldre està molt satisfeta de la resposta que ha donat la comarca i assegura que mentre sigui necessari, mantindran la producció.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus