La Diputació de Girona destina prop de cinc milions d'euros a pal·liar els efectes del temporal Gloria. Dos milions d'euros estan destinats als ajuntaments i 2,7 milions, al Parc Natural i Biosfera del Montseny, la xarxa viària i les vies verdes de Girona.

El fenomen meteorològic advers va provocar el desbordament de rius i rieres, entre els quals es troba el riu Ter, a causa de l'acumulació d'aigua del temporal i va ocasionar nombrosos desperfectes en el litoral català.

Davant d'aquesta situació d'emergència, la Diputació de Girona dona suport als ajuntaments i ho fa a través de la creació d'expedients de crèdit extraordinaris amb l'objectiu de proveir de recursos econòmics el territori gironí i així fer front conjuntament a aquesta situació excepcional. Es tracta d'actuacions urgents.

L'expedient de crèdit extraordinari més recent va ser aprovat en la sessió plenària del 24 de març. Dels més de set milions d'euros extraordinaris aprovats en aquest nou crèdit, dos milions d'euros es destinaran íntegrament als ajuntaments.

Vies Verdes i Montseny

D'altra banda, l'expedient de crèdit extraordinari aprovat al ple de febrer aporta un total de 2,7milions d'euros per pal·liar els efectes del temporal Gloria en l'àmbit d'actuació de la Diputació.

Les ajudes, que ja s'han començat a tramitar, estan distribuïdes de la manera següent: el 42,4% de l'import és destinat a reparar les afectacions en les rutes del Consorci de les Vies Verdes de Girona; el 41%, a les emergències en la xarxa viària gestionada per l'ens supramunicipal, i el 16,6% restant, per a la reparació de les carreteres que formen l'àrea gironina del Parc Natural del Montseny.

Treballs aturats pel coronavirus

Concretament, un import d'1,1 milions està dedicat a reparar els danys més importants a les vies verdes de Girona. En aquests moments les gestions o treballs necessaris per resoldre totes les afectacions es troben iniciats, tot i que s'han hagut d'aturar temporalment a causa de l'estat d'alarma.

D'altra banda, 1,12 milions d'euros s'han destinat a les emergències en la xarxa viària gestionada per la Diputació. Fins a un total de 91 carreteres van patir danys de diversa consideració produïts pel temporal Gloria. Els danys van requerir una actuació immediata per garantir la seguretat viària (esllavissades, soscavacions, aterraments, problemes en el drenatge, etcètera), segons informa l'ens provincial. Ja s'han iniciat les obres en carreteres però també s'han hagut d'aturar per l'estat actual d'alarma. Hi ha una excepció, els treballs a la GIV-5441, a Espinelves. Aquí les obres d'emergència se centren en la restitució d'un talús inestable amb un mur d'escullera, i no es poden aturar atès que hi ha un elevat risc de seguretat viària. Segons la Diputació, si no s'executés podria haver-hi afectacions importants a la calçada com, per exemple, esvorancs a la via.

Un total de 450.000 euros estan destinats a la restauració dels camins estratègics per a la gestió del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, del qual la Diputació de Girona és cogestora juntament amb la de Barcelona. Arran del temporal, 165 quilòmetres de la xarxa viària bàsica del parc es van veure molt afectats pel temporal del gener.