El Govern ha deixat en mans de l'autonomia universitària la decisió d'acabar les classes de manera online i com fer els exàmens, fins i tot si s'aixeca l'estat d'alarma per la crisi del coronavirus, i els permet també triar si les pràctiques passen al curs següent o als mesos d'estiu. «Les decisions últimes sobre l'adaptació de l'ensenyament universitari a les condicions d'emergència sanitària en què ens trobem corresponen a les universitats en l'exercici de la seva autonomia», en col·laboració amb la seva comunitat, tot i que qualsevol decisió «ha de respectar» les mesures sanitàries decidides pel Govern. Així es va establir ahir a la Conferència General de Política Universitària, a la qual van assistir de forma telemàtica el ministre d'Universitats, Manuel Castells, i les comunitats autònomes, després que el curs presencial estigui aturat des del passat 14 de març, quan es va decretar l'estat d'alarma.

La Universitat de Barcelona, la Universitat de Cantàbria, la Universitat Navarra i totes les universitats públiques andaluses han estat les primeres a anunciar aquesta setmana que acabarien el curs sense classes presencials i de forma virtual. El Govern basc, en canvi, ha rebutjat de manera «frontal» donar per acabades les classes presencials d'aquest curs a la universitat, fer una rebaixa del 50% en les pràctiques universitària i unificar el final de curs en tots els centres.

Castells i les comunitats es van emplaçar a una nova reunió el proper dia 15 d'abril per garantir el tancament del curs de «manera coordinada» i no descarten que tot segueixi sent «en línia» o que hi hagi mecanismes semipresencials si les autoritats sanitàries ho consideren factible. Van reiterar que l'objectiu és garantir que «no es produirà cap pèrdua de curs escolar en cap de les universitats».

A la reunió, a la qual va assistir també el secretari general d'Universitats, José Manuel Pingarrón, es va admetre que, donat que l'evolució de la pandèmia a Espanya i al món és actualment imprevisible, estan condicionats «els terminis temporals en què sigui possible retornar a l'ensenyament presencial». Per això, cal «estar preparats», i a les universitats, amb el suport de les seves conselleries autonòmiques i del mateix departament que dirigeix Castells, s'estan organitzant modalitats d'ensenyament no presencial per a les activitats docents que encara es fan aquest curs.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus