La Conselleria de Treball i Afers Socials va assegurar que des del 15 de març han mort per coronavirus almenys 571 persones a residències de gent gran, quelcom que suposa un augment de 60 defuncions en 24 hores -8 a Girona. A més, segons les dades facilitades per les residències al Departament, en total hi ha 1.357 usuaris que tenen diagnòstic de coronavirus, davant dels 1.221 informats dijous. Es dona la circumstància que el creixement d'infectats a les residències de Girona ha patit un creixement del 163%, en passar dels 49 de dijous als 129 dels quals es va informar ahir. Aquestes persones estan aïllades, estan sent tractades i la seva atenció segueix els protocols marcats pel Departament de Salut. A més, 264 residents estan hospitalitzats, 25 més que dijous -un més a Girona. Paral·lelament, es va confirmar també que hi ha 216 residències amb persones diagnosticades de coronavirus -16 a Girona. Pel que fa als professionals, 3.689 estan aïllats o tenen simptomatologia -202 a Girona. L'any 2019 van morir a les residències de tot Catalunya 10.979 persones, i l'any 2018, 11.402 persones, el que suposa un mitjana mensual de més de 900 defuncions.

Paral·lelament, Catalunya va arribar ahir als 2.508 morts per coronavirus a centres sanitaris, amb 173 persones que han perdut la vida en les darreres 24 hores -amb un descens del 26,8% respecte a les defuncions de dijous-, segons va informar el Departament de Salut. Paral·lelament, hi va haver 1.274 nous positius -amb una caiguda del 23% respecte als nous infectats de dijous-, sumant ja un total de 24.734 casos. Des de l'inici de la pandèmia fins ara hi ha hagut un total de 2.108 persones que han estat ingressades de gravetat. Del total de contagiats, 3.886 són professionals sanitaris. El total d'altes fins ara és de 8.635, 226 corresponents al brot d'Igualada. A la conca d'Òdena hi ha un total acumulat de 644 positius i 107 morts, així com hi ha 154 professionals sanitaris infectats.

Ahir al vespre va arribar una nova partida de respiradors a Catalunya, segons va informar el Departament de Salut a través de Twitter. Aquest nou material es distribuirà en les properes hores i dies en centres assistencials i sociosanitaris d'arreu del Principat. Salut va aclarir que són respiradors corresponents a compres que es van fer fa un mes.

D'altra banda, el Govern ha aconseguit incorporar al sistema sanitari més de 1.200 professionals, entre metges (284) i infermeres (365), a més de facultatius i personal d'infermeria jubilat (36), especialistes d'altres graus professionals (278) i personal voluntari que atén el telèfon 061 i l'aplicació de mòbil Stop COVID-19 Cat.

Desconcert amb les mascaretes

La recomanació de Protecció Civil d'usar mascaretes a les persones que surtin dels seus domicilis per anar a comprar va provocar cert desconcert, ja que encara són pocs els ciutadans que han aconseguit comprar-ne alguna. Protecció Civil va aconsellar també usar guants per tocar els aliments, així com una bossa o cistella propis, la nansa o agafador dels quals haurin de ser desinfectats abans d'utilitzar-los, i rentar-se les mans quan es torni a casa.

En un altre ordre de coses, USOC va alertar que un treballador de Grifols a Parets del Vallès va morir per COVID-19 i ha denunciat la multinacional a la Inspecció de Treball per posar en risc la plantilla i mostrar «desídia i negligència total» en plena pandèmia. En un comunicat, el sindicat va acusar la multinacional d'«incomplir» les mesures de seguretat i de dur a terme accions «gens fiables» per prevenir contagis dins del centre de treball. L'organització sindical va assegurar que s'ha evitat informar dels possibles positius, que les quarantenes preventives «no han estat correctes en molts casos» i van assenyalar que als treballadors amb familiars especialment sensibles se'ls ha denegat la possibilitat de confinar-se.

L'empresa ha continuat oberta des que es va decretar l'estat d'alarma perquè és un fabricant de medicaments i desenvolupa una funció essencial. Segons el sindicat, el primer cas de coronavirus confirmat a la plantilla de l'Institut Grífols a Paret del Vallès es va saber el 21 de març i ara ja hi ha quatre infectats al grup.