Endesa inverteix més d'1 milió d'euros per reparar dues línies elèctriques d'alta tensió que el Gloria va malmetre a Sant Hilari Sacalm (la Selva) i garantir així el servei durant l'estat d'alarma. La companyia explica que «la situació crítica que viu el país» arran de la covid-19 obliga a reforçar les infraestructures per evitar talls de llum i assegurar que tant la ciutadania -confinada a casa- com «en especial» els centres sanitaris tinguin electricitat.

Els treballs per reconstruir les dues esteses de 110 kV es fan amb l'ajuda d'un helicòpter. En total, es reposaran un total de 19,5 quilòmetres de cablejat i 140 aïlladors. Aquesta part de la xarxa va quedar malmesa quan el temporal va vinclar les torres de la MAT de Red Eléctrica.

A Sant Hilari, el Gloria va fer caure quatre torres dels 400 kV i va obligar Red Eléctrica a fer servir la interconnexió amb França per garantir el subministrament. Però no només això. A més de la MAT, per aquestes torres també hi passaven dues línies d'alta tensió de 110 kV -aquestes, propietat d'Endesa- que s'havien compactat amb les estructures de ferro. I que el temporal també va arrasar

Garantir la llum

La companyia explica que, amb aquesta obra, no només es tornen a remuntar les dues línies de 110 kV, «sinó que s'augmenta la seva fiabilitat i seguretat». També arran de la «situació crítica» que viu Catalunya amb el coronavirus, que obliga a reforçar les infraestructures elèctriques «per assegurar la continuïtat i qualitat del servei a tota la ciutadania, confinada a casa seva, i en especial als equipaments sanitaris».

Mentre duri la pandèmia, la companyia ha posat en marxa un pla de contingència per preservar la normalitat del subministrament de tota la xarxa hospitalària i els centres sanitaris.

Protesta de la Garrotxa

En un dels seus últims plens el Consell Comarcal de la Garrotxa va acordar fer una protesta formal a Endesa pel seu paper en els dies del Gloria. El president del Consell Comarcal, Santi Reixach (JuntsxCat), va accedir a les peticions dels portaveus d'ERC, de la CUP i del PSC de reclamar pel fet que durant les apagades dels dies del Gloria els alcaldes no es van poder comunicar amb la companyia.

L'episodi més fort de manca d'electricitat en els dies del temporal Gloria va tenir lloc al veïnat de Sant Iscle al terme municipal de Sant Feliu de Pallerols.