04 de abril de 2020
04.04.2020
Diari de Girona

Llum al final del túnel?

04.04.2020 | 01:01
Llum al final del túnel?

expansió del COVID-19 creix a escala mundial, però en l'última setmana, Itàlia ens ha ofert algun senyal esperançador en relació amb la batalla enfront del virus, alimentant la percepció que es podria haver vist el pic de contagis. I és d'esperar que el cas d'Itàlia pugui ser el patró d'altres països, com Espanya. Mirant fora d'Europa les mesures de confinament s'han ampliat, particularment entre els països emergents, i hi ha expectatives des de les farmacèutiques de poder comptar amb una vacuna per a primers de 2021. Però en el punt de mira actual, més que Europa, estaria els EUA on encara resten setmanes difícils.

Mentre esperem que es confirmin els senyals d'eficàcia de les mesures adoptades, l'activitat dels Governs i bancs centrals s'ha avançat i multiplicat, desplegant moltes i potents mesures. En xifres, l'anunciat a la data suposa ja un estímul fiscal agregat pròxim al 3% del PIB mundial (per sobre del de la crisi 2008-2009, que va estar entorn d'un 1,6%), on s'hi ha d'afegir crèdits i avals. Mesures que pretenen alleujar la pèrdua d'ingressos que s'està produint, i es produirà, fins a una normalització de l'activitat.

Després de l'anunci de moltes mesures, és temps ara de posar-les en pràctica. Els bancs centrals ja estan actuant, entre els seus assoliments està la millora del crèdit, iniciada des del grau d'inversió i aconseguint en les últimes sessions també a la univers High Yield. Un altre senyal encoratjador és la reobertura dels mercats primaris corporatius.

Ens espera un temps de dades macroeconòmiques negatives. El mercat el sap. Les enquestes de confiança ens podrien avançar informació, particularment les de països com la Xina que han passat ja el pitjor en termes sanitaris. I en aquest punt, sí que hem rebut millors notícies, amb unes enquestes des de la Xina dibuixant una ràpida recuperació que donarien suport a l'escenari en forma de «V». Amb tot això, la visibilitat econòmica continua sent limitada portant moltes empreses a prescindir de previsions de resultats, suspendre els dividends o els programes d'accions previstes.

Mantenim el nostre missatge constructiu per als mercats en el mitjà termini i encara caut en el curt. Som conscients de la falta de visibilitat, però també advertim oportunitats puntuals. On? Especialment en el món de la renda fixa, més protegit pels bancs centrals, i a poc a poc en renda variable amb una aproximació en la qual preval el lideratge i la solidesa de balanços de les companyies, les temàtiques de llarg termini: en definitiva, opcions que mostrin resistència en els diferents escenaris possibles.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook