La Fiscalia Superior de Catalunya ha ampliat a una desena el nombre de residències de gent gran investigades per la via penal per aclarir les circumstàncies de l'elevat nombre de gent gran que hi ha mort per coronavirus, encara que no descarta que aquesta xifra augmenti en les pròximes setmanes. Tal com ha confirmat el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, en aquesta desena de centres s'inclouen: la Fundació Privada Consorts Guasch de Capellades (Anoia) i la Santa Oliva d'Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) que ja va ordenar investigar la setmana passada a instàncies de la Fiscalia General de l'Estat.

El Ministeri Públic ha decidit ampliar l'obertura de diligències penals després de rebre diversos atestats i informes que podrien indicar que hi hauria ancians en males condicions de salubritat que van morir per la covid-19 en altres geriàtrics. De moment, la Fiscalia Superior de Catalunya ja ha demanat documentació tant als centres investigats com al Departament de Salut i la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies. A més, segons va avançar ahir El Periódico, la Fiscalia ha obert 15 diligències més per la via civil després de rebre notificacions de situacions «inexplicables».

D'altra banda, el PSC ha demanat al síndic de greuges que faci un informe d'ofici sobre l'actuació del Govern en les residències de gent gran i persones amb discapacitats durant la crisi. Creuen que «existeixen dubtes raonables sobre la correcta actuació de l'administració competent».