La Conselleria de Treball i Afers Socials va informar ahir que des del 15 de març han mort per coronavirus almenys 646 persones en residències de gent gran de Catalunya, cosa que augmenta en 75 les defuncions comunicades en les últimes 24 hores. A més, segons les dades facilitades, en total hi ha 1.261 usuaris que tenen diagnòstic de coronavirus, davant dels 1.357 de dijous (96 menys). Aquestes persones estan aïllades i són tractades seguint els protocols marcats pel Departament de Salut. A més, 258 residents estan hospitalitzats.

A les residències geriàtriques de les comarques gironines han mort fins ara 41 persones, hi ha comptabilitzats 28 residents hospitalitzats i fins a 80 casos confirmats de coronavirus. A la demarcació són 16 els centres en què s'han confirmat pacients amb coronavirus. També hi ha 193 membres del personal d'aquests equipaments que han estat aïllats preventivament o que han presentat símptomes del covid-19.

En el conjunt de Catalunya hi ha un total de 64.093 persones grans que viuen en places residencials públiques i privades. Segons la Generalitat, s'ha confirmat que són 191 les residències amb persones diagnosticades de coronavirus i 291 amb persones amb simptomatologia. El sistema català està format per 1.073 residències de gent gran. Pel que fa als i les professionals, 3.469 estan aïllats o tenen simptomatologia, d'un total de més de 75.000.

Els avis, a casa

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani va anunciar ahir que la Generalitat ultima una instrucció que permetrà traslladar els ancians a casa de familiars. Va explicar que ja han rebut 220 peticions de famílies per traslladar els avis i àvies que estan sans i en residències a casa seva i que aquestes es començaran a resoldre a partir de demà. També va recordar que la mesura és «temporal i voluntària» i que les famílies han de garantir un bon confinament.