L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, va desmentir el Departament de Salut de la Generalitat, que divendres va informar que durant aquella jornada no s'havia produït cap mort per coronavirus a la conca d'Òdena. En canvi, Castells va assegurar ahir que «hi va haver onze defuncions» a la ciutat i que «quatre van ser a l'hospital d'Igualada».

El batlle va expressar la seva preocupació pel fet que les dades de la Generalitat donessin «un missatge equívoc» a la població, que faci «que la gent es relaxi i no tingui les mesures de prevenció». Castells va explicar ahir que ha parlat amb la consellera de Salut, Alba Vergés, però no va voler revelar els detalls de la conversa que van mantenir.

El perímetre policial s'aixecarà

D'altra banda, el Govern de la Generalitat ha proposat aixecar el confinament perimetral de la conca d'Òdena, a Osona -que afecta els municipis d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena-, per tal d'equiparar aquesta àrea a la situació de la resta de Catalunya.

Així ho va anunciar en roda de premsa telemàtica la portaveu de l'executiu català, Meritxell Budó, qui va explicar que aquesta decisió, per molt que pugui «convidar a l'optimisme», no ha de fer que «s'abaixi la guàrdia en cap cas» perquè relaxar el confinament pot portar a un «efecte rebot» i a la multiplicació dels contagis.

El confinament perimetral de la conca d'Òdena es va dictar el 12 de març, segons va recordar el conseller d'Interior, Miquel Buch, que va sostenir que ara «ja no té sentit» seguir amb la mesura perquè els veïns d'aquesta zona es troben en la mateixa situació que la resta de catalans».

Davant aquest canvi, que es produirà si el Ministeri de Sanitat accepta la petició de la Generalitat -que s'ha fet després que ho hagi recomanat el comitè tècnic del Procicat-, l'Ajuntament d'Igualada va recordar que encara que s'aixequi el confinament perimetral a la conca d'Òdena els ciutadans «han de continuar a casa».

Segons el consistori, malgrat que s'elimini el perímetre policial el decret d'estat d'alarma es manté vigent i, per tant, va advertir que la gent hauria d'estar confinada «com a la resta del país». A última hora d'ahir continuaven restringides les entrades i les sortides a Igualada, Santa Margarida de Montbui, Òdena i Vilanova del Camí.