El Govern considera que haurà de realitzar una major intervenció en l'economia com a conseqüència de l'impacte causat per la crisi sanitària del coronavirus i la paralització d'activitats, segons va afirmar el ministre de Transports, José Luis Ábalos. «No hi ha lloc per a les ortodòxies ideològiques, aquesta crisi necessitarà que els governs assumeixin un paper més actiu en l'economia», va explicar Ábalos en una compareixença amb els altres tres ministres que tenen competències delegades durant l'estat d'alarma.

«I això no és només una apreciació personal o de Govern, és un diagnòstic estès fins i tot des de les tribunes ideològiques del liberalisme», va afegir el ministre, que va assegurar que les decisions que està prenent l'executiu no són «capritxoses o arbitràries».

En l'àmbit de l'economia, va assenyalar que el Govern «ha hagut de pràcticament aturar l'economia per protegir la salut». «Hem practicat una operació quirúrgica a l'economia mitjançant la hivernació de les activitats no essencials per mantenir els treballs imprescindibles, per mantenir les constants vitals», va exemplificar.

Ábalos va reconèixer com a «evident» que aquesta crisi tindrà «costos», si bé va assegurar que «la feina del Govern» serà «minimitzar aquests costos i fer un repartiment just d'ells entre activitats, sectors econòmics, sectors socials i generacions».

Conjuntura excepcional

En aquest punt, el ministre va recordar la conjuntura d'«excepcionalitat» actual, «el moment més greu de la nostra història recent», en la qual es «necessita parar per cuidar-nos i cuidar els altres, sobretot els més vulnerables, i per garantir l'eficàcia de sistema sanitari». «Hem de ser conscients de la realitat que afrontem», va sol·licitar, per després considerar que davant d'ella, «tots estem obligats a estar a l'altura». «Les crítiques constructives mai sobren, llevat que soscavin la unitat d'acció davant la pandèmia», va destacar respecte a l'actuació dels diferents partits de l'oposició.

En aquest punt de crida a la unitat, Ábalos es va referir als Pactes de la Moncloa per recordar el component que van incloure de salvaguardar la democràcia per la via de la bonança econòmica. «Es tractava d'evitar que la situació econòmica afectés el desenvolupament de la democràcia», va afirmar.

La resposta a Vox

Així, davant les actuals apel·lacions a reeditar aquests pactes per rellançar l'economia després de la crisi, el ministre va demanar «no descuidar l'element democràtic que van tenir», en resposta a les negatives del líder de Vox, Santiago Abascal, a agafar el telèfon al president de Govern, Pedro Sánchez.

«Els Pactes de La Moncloa buscaven donar pas a la democràcia i els drets civils i a més a la bonança econòmica», va recordar Ábalos. «Llavors, com ara, també necessitem concertació per rellançar l'economia i al marge d'aquells que no volen la democràcia en aquest país», va afegir.

D'altra banda, el Govern preveu un impacte per import de 100 milions d'euros en el pressupost del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agilitat Urbana per la concessió d'un suplement de crèdit per al programa d'ajudes als arrendataris, segons es recull en la memòria del reial decret llei pel qual s'adopten mesures urgents complementàries en l'àmbit social i econòmic per fer front al coronavirus.

També es recull l'autorització al ministeri per transferir a les comunitats autònomes de Ceuta i Melilla el 100% dels fons compromesos en els convenis d'execució del Pla Estatal d'Habitatge 2018-2021 per valor 346.600 milions d'euros per al 2020 i de 354,3 milions per al 2021.