Quina situació tenen a l'hospital d'Olot actualment?

Som un hospital comarcal, que habitualment no tenim unitat de crítics. Davant aquesta situació hem hagut de reconvertir una de les àrees de l'hospital en una petita UCI de forma temporal, i gràcies a això tenim la possibilitat de tenir quatre pacients crítics a l'hospital. El que ens permet és mantenir el primer contacte amb el malalt fins que des de Girona ens avisen que tenen un llit lliure per poder traslladar-lo. La resta de l'hospital encara no estem saturats, tenim disponibilitat de llits. Hem vist que en els darrers dies ha augmentat el nombre d'ingressos però també he de dir que podem anar donant altes, però d'altra banda també tenim casos de mortalitat.

Quan creu que començarà a disminuir la corba?

Ens encantaria saber quan començarà a anar a la baixa. Aquesta és una de les coses que a mi, com a director mèdic, m'angoixen més, perquè si estic a prop d'aquest pic, no hauré de patir per poder atendre i tenir els pacients, perquè tinc prou espai, però m'agradaria veure l'horitzó i saber si aquest està a una setmana, dues o tres vista. Si ara mateix em diuen que estem a la meitat em conformaria.

Esperem que sigui aviat...

Els experts diuen que comença a haver-hi una estabilització del nombre de casos. Això per nosaltres té una traducció que no veurem fins d'aquí a uns quinze dies, perquè que ara es contagiï menys gent, igualment vol dir que alguns s'estan contagiant i aquesta gent desenvoluparà la malaltia d'aquí a dues setmanes. Per tant, si això és veritat, el meu horitzó més proper seria d'aquí a quinze dies.

Un problema també és el contagi dels sanitaris. Vostès n'han tingut molts de treballadors contagiats?

Que se'ns infectessin sanitaris va ser una de les coses que inicialment més por ens feia. Vam veure que teníem molts professionals contagiats, probablement perquè hem fet test als professionals. Si els poguéssim fer a la població, podríem veure que aquest virus s'ha escampat molt i probablement abans del que dèiem. Ens feia por quedar-nos sense personal, però afortunadament estem en aquella fase en la qual comencem a veure el retorn d'aquests sanitaris, per tant és una petita llum en aquest moment de foscor. S'ha de pensar que és una de les coses que més ens afecten perquè som un hospital petit amb una plantilla petita i que l'impacte és molt superior al de grans hospitals, que poden tenir més professionals.

Tenen suficients EPIs?

Quan va començar tot vam fer una petita previsió que ens va permetre superar aquells primers dies de tant de caos i desconcert. Patim cada dia per veure què arribarà però sempre ens acaba arribant una mica de material. Per sort a dia d'avui no hem de patir pels EPIs. D'altra banda, ja fa anys que treballem amb bates i llençols de microfibra a l'hospital i en ser de microfibra són reutilitzables. També ens hem hagut de reinventar, és a dir, gràcies a un conjunt de cosidores de la comarca, hem reconvertit molts llençols en granotes protectores. Aquestes dues coses ens han ajudat a no haver de patir tant i a estar més tranquils.

Quin punt de vista té sobre la situació de la Garrotxa?

En l'àmbit comarcal, el coronavirus ha tingut un impacte molt important, de fet quan compares nombres, estem al nivell de comarques molt més poblades. També és veritat que la nostra comarca és envellida. Sabem que els pacients en què més se centra la mortalitat són els pacients d'edat avançada i això fa que siguem més vulnerables davant aquest tipus de malalties. És un fet que preocupa i era una de les principals preocupacions quan tot va començar en el conjunt de metges i sanitaris.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus