L'estat d'alarma està provocant importants efectes en tots els sectors de la societat, posant reptes a les empreses, a l'estat i a la ciutadania. Aquesta situació ha provocat certa preocupació a diverses protectores d'animals . El fet de la paralització dels processos d'adopció pot provocar que aquestes se saturin.

La majoria de les protectores asseguren que de moment no recullen un nombre d'animals molt més alt que abans de patir aquesta crisi sanitària, i per tant, fins ara no pateixen col·lapse, però també destaquen que no poder donar sortida als animals «és un problema».

Fonts de la junta de la protectora l'Anxova Peluda de l'Escala van assegurar ahir que el problema principal en la sortida d'animals de les protectores són els gossos adults perquè aquests «necessiten un contacte previ i un procés per veure si encaixa a la família» i actualment és impossible dur a terme aquestes trobades, i per tant han hagut de paralitzar les adopcions dels adults. Les adopcions dels cadells no s'han aturat, ja que no necessiten aquestes visites prèvies, així i tot, per fer entrega dels cadells segueixen un seguit de mesures per no tenir cap tipus de contacte físic amb la persona adoptant.

Des d'aquesta protectora se senten afortunats, perquè de moment no estan col·lapsats però «només portem dues setmanes, ja veurem més tard». No tenen la mateixa sort els encarregats de l'associació Canae, de Vilafant, que asseguren trobar-se en una situació, «de saturació» perquè no paren de recollir gossos i els processos d'adopció estan pràcticament paralitzats.

D'altra banda, el gerent del CAAS La Selva indicava que els preocupen aquells animals que es troben en segones residències, perquè per les restriccions de mobilitat, els propietaris no poden anar als habitatges i fer-se'n càrrec, «actualment els veïns van a donar-los menjar» però els inquieta que d'aquí a uns dies aquests intentin escapar-se. Els animals d'aquelles persones que han de ser ingressades als hospitals són una altra preocupació, ja que «potser la família no se'n pot fer càrrec» o senzillament no hi ha familiars a prop que puguin acollir l'animal.

Un dels motius pels quals es permet sortir al carrer, és per passejar el gos. Tant la fundació Canae com la protectora Pro Gat i Gos, van afirmar a aquest diari que han notat un increment de trucades de persones interessades a acollir. Aquesta situació els ha fet estar en alerta i per això asseguren que han «reforçat el qüestionari previ a l'acollida o adopció dels animals», ja que els genera una certa inseguretat i creuen que probablement després del confinament els tornin a les protectores «i això no és bo per als animals ».

Una altra preocupació per les protectores són les possibles conseqüències que comportarà aquesta pandèmia. A causa d'aquesta situació excepcional es veurà afectada l'economia i això pot provocar un problema a les associacions: «Creiem que baixaran les adopcions degut al cost que comporta adoptar un animal». Algunes protectores asseguren haver notat un augment d'abandonaments a l'inici d'aquesta crisi sanitària, quan es va començar a difondre el fals rumor que els gossos podien ser portadors del virus.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus