El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, en els últims dies, ha incorporat dos treballs enfocats a la recuperació dels boixos a la comarca i a la valoració de la capacitat de resistir a l'eruga del boix.

Es tracta, d'una banda, d'una memòria tècnica denominada «Seguiment de la biologia i la fenologia de la papallona del boix al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa», que va elaborar Jordi Artola i Casacuberta el desembre del 2019, i d'una altra, «L'estudi de la capacitat de rebrotada del boix a la comarca de la Garrotxa», que és la memòria de Final de Grau en Ciències Ambientals que ha presentat l'estudiant Albert Danés Calm.

El treball de Jordi Artola es va plantejar per conèixer, d'una banda, la resposta dels organismes de les erugues adultes als factors climàtics, i de l'altra, la capacitat dels boixos de rebrotar i mantenir els rebrots al llarg de les diverses generacions d'erugues que es donen en un any. Això ha permès establir quantes generacions d'erugues és capaç de completar en un any, si són diferents en funció de l'any, i també en quins moments de l'any apareixen els adults i es dona el període més important de dispersió cap a altres zones.

Aparició dels adults

El treball preveu establir quantes generacions anuals és capaç de completar i si són diferents en funció de l'any, i també en quins moments de l'any apareixen els adults i es dona el període més important de dispersió cap a altres zones.