La població de Besalú Fa pocs dies, l'Ajuntament va contactar amb totes les persones de més de 65 anys que consten en el padró i en va trobar 601. La xifra representa el 31% dels veïns d'una localitat amb 2.492 habitants.

Fa cinc anys, segons dades de la Memòria del Consorci de Benestar Social de la Garrotxa un 23,2% dels veïns tenien més de 65 anys. Llavors, van comptar que hi havia unes 556 persones amb més de 65 anys. Llavors a la localitat hi havia un cens de 2.400 habitants.

Almenys un 53% de les llars unifamiliars de la localitat estan ocupades per persones de més de 65 anys. Pel que fa a sexes, les dones superen els homes sobretot a partir dels 85 anys. En aquesta edat més del 60% del col·lectiu són dones.

La regidora d'Acció Social, Goretti Blanch, ha atribuït l'augment a l'arribada als 65 anys de les generacions que de manera immediata van precedir a l'augment de natalitat de la dècada dels seixanta. La prosperitat econòmica de després de la postguerra va propiciar un augment dels naixements. Així, la previsió és que en els pròxims anys el percentatge pugi més.

Ha valorat que l'Ajuntament fa activitats o genera serveis per donar resposta a l'augment de persones en edat de jubilació. Ha enumerat que tenen aules d'adults, on fan ioga, gimnàs suau, macramé, teràpia del riure, adaptació a les noves tecnologies i formació en humanitats. Ha avançat que impulsaran la creació d'un centre cívic que a més de fer la funció de casal d'avis servirà de lloc de reunió i de coordinació del teixit social del poble. Segons ella, abans havien tingut un casal d'avis normal però el varen tancar.

Pel que fa a les persones amb més edat ha enumerat que tenen un geriàtric i un centre de dia i formen part del servei de teleassistència provincial.

Teleasisstència

Goretti Blanch ha exposat que disposen d'uns 80 aparells de teleassistència repartits pel poble. Ha explicat que el servei s'ha modernitzat i el clàssic collar amb comandament no solament serveix per avisar de caigudes. Amb les noves tecnologies, els aparells detecten si hi ha menjar a la nevera, si fa moltes hores que ningú l'ha obert. També donen informació dels altres hàbits domèstics de la casa.

Ha recordat que fa unes setmanes els aparells de teleassistència van detectar la presència de grups de persones especialitzades a estafar i intimidar gent gran que viu sola al barri de can Camps.

Ple municipal

En un dels últims plens, la teleassistècia va ser motiu de debat. El portaveu de l'oposició, Alfred Cairó (ERCCairó va valorar que es tracta d'un servei de primera necessitat i que, segons el seu criteri, hauria estat millor treure diners d'altres partides.

La regidora Goretti Blanch va explicar que el motiu és la incorporació del municipi a la xarxa provincial de teleassistència. El fet ha permès que la gent que els demana ara obtingui els aparells d'immediat. Abans, segons va explicar al ple, la gent de més edat obtenia els aparells en un termini més curt de temps i els més joves i menys necessitats tardaven més.

Va explicar que ara hi ha tres grups en funció de les necessitats i els recursos de cada persona. Un que no té cap cost pels usuaris i que està destinat a persones amb pocs recursos, un altre que té un cost de 7 euros el mes i un que paga 14 euros. Va assenyalar que el servei és finançat entre el Dipsalut, l'Ajuntament i els usuaris. Pel que fa a les valoracions, va apuntar que les fa el Consorci de Benestar Social.