08 de abril de 2020
08.04.2020
Diari de Girona

Salut seguirà utilitzant els pavellons per a pacients amb covid-19 perquè els hospitals recuperin l'activitat habitual

Comella compta amb els poliesportius per quan l'impacte de la pandèmia baixi i per eventuals repunts del virus

08.04.2020 | 13:29
El pavelló Olímpic de la Vall d'Hebron amb els boxes i els llits preparats per als malalts de covid.

El Servei Català de la Salut (CatSalut) preveu que els pavellons que s'han medicalitzat per atendre pacients amb covid-19 serviran en una propera fase perquè els hospitals recuperin de forma progressiva l'activitat habitual després de la gran transformació per la crisi sanitària de la pandèmia, que els ha obligat a utilitzar espais destinats a altres usos. "Perquè puguin tornar a les operacions habituals, caldrà treure llits i volem tenir la seguretat que en disposem de suficients, en aquest cas en pavellons, per assegurar que se segueix atenent l'activitat de la covid-19", ha afirmat el director del CatSalut, Adrià Comella, també pensant en eventuals repunts del virus a mesura que es vagin aixecant les mesures de confinament.

"En una fase posterior, els pavellons hauran de permetre que els hospitals puguin tornar a la normalitat dins de les seves pròpies estructures després d'una transformació molt gran aquestes setmanes", ha assenyalat Comella en una trobada amb periodistes aquest dimecres.

Amb l'objectiu d'augmentar la capacitat del sistema sanitari davant de la pandèmia del coronavirus, ara tot coordinat pel CatSalut, els hospitals han hagut de convertir espais destinats a altres usos per instal·lar-hi llits, sobretot de cures intensives, però també de semicrítics i convencionals.

Per exemple, els hospitals estan utilitzant quiròfans per atendre pacients amb coronavirus després d'haver ajornat les operacions que es podien demorar. Un altre exemple, entre molts altres que es reprodueixen a tots els centres d'arreu de Catalunya, és el vestíbul de consultes externes de l'Hospital de Bellvitge -al qual va poder accedir l'ACN-, amb una cinquantena de llits per a pacients que estiguin a punt de rebre l'alta però que encara necessitin tractament abans de tornar a casa.

A la vegada, hotels i poliesportius s'han convertit en els darrers dies en extensions d'hospitals per a pacients en un estat moderat o més lleu de la malaltia però que també necessiten seguiment o tractament abans de tornar a casa.

Aquesta és la fotografia actual, però en les properes setmanes, quan vagi baixant l'impacte de la pandèmia, els hospitals hauran de recuperar de forma progressiva la seva activitat habitual i aquelles operacions, proves i serveis que han demorat per la pandèmia.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook