L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha retirat més del 76% del material vegetal acumulat a l'embassament de Sau arran del temporal Gloria. Aquest fenomen meteorològic que va tenir lloc el gener de 2020 va acumular en 80 hectàrees de l'embassament de Sau una gran quantitat de material flotant, gairebé tots d'origen vegetal però també amb la presència de diversos tipus de residus flotants (plàstics, pneumàtics, entre d'altres).

La imatge es va fer viral en forma de vídeos a les xarxes socials, ja que el pantà semblava que tingués una capa de color marró i entre l'aigua s'hi veien troncs i tot tipus d'objectes que la borrasca va acabar arrosegant fins a aquest punt de la geografia.

Per pal·liar la situació, el 18 de febrer va arribar a l'embassament una primera embarcació de tipus Pelican per a la recollida d'aquests flotants. A la setmana següent, segons informa l'Agència Catalana de l'Aigua es va traslladar a la zona una segona embarcació del mateix tipus per fer més eficients els treballs.

Les tasques per retirar els flotants, que tindran un cost de 375.000 euros i que s'emmarquen en els treballs d'emergència arran del temporal Gloria, s'han executat apropant el material a les vores accessibles de la llera amb les embarcacions, i des d'allà s'han anat retirant els flotants amb maquinària terrestre.

Troncs per a la biomassa

Els operaris, a més, han realitzat una selecció dels flotants retirats per separar les restes vegetals de les que no ho són. Pel que fa a les restes vegetals, majoritàriament troncs d'arbres arrossegats, han acabat triturats i el seu destí final ha estat l'ús com a biomassa o també se n'han fet d'altres usos com a la utilització per l'agricultura, o ús com a material estructurant per al tractament de purins o compostatge, informa l'ACA en un comunicat.

170 tones acumulades

Fins aquest dimecres, els tècnics que participen en les actuacions han pogut retirar més de 130 tones de material flotant en una zona de 80 hectàrees de l'embassament de Sau.

Es preveu que les actuacions finalitzin en un parell o tres de setmanes i que la quantitat final recollida ascendeixi fins a les 170 tones. A més de les restes de vegetació també s'han retirat altres residus com plàstics, tubs, vidres i fins i tot algun electrodomèstic.

Pel que fa als treballs, des de l'entrada en la fase d'alarma en la qual ens trobem pel covid-19, s'han desenvolupat complint amb les mesures de seguretat i higiene per garantir la seguretat dels treballadors implicats en les tasques de neteja, informa l'Agència Catalana de l'Aigua.

Cal recordar que el temporal Gloria va deixar pluges torrencials i greus efectes a les comarques de Girona. Uns danys milionaris tant en zones de l'interior com de la costa. Es van desbordar rius, com el Ter i van deixar al límit ciutats com Girona, on l'Onyar i el Ter van viure creixements històrics. També va fer molt mal a l'Empordanet.