El Departament de Salut ha començat a repartir els primers tests ràpids per fer les proves del coronavirus a la Regió Sanitària de Girona. Dels 18.700 que es preveu que s'enviïn a la demarcació, ja n'ha arribat una primera tramesa de 6.260. Qui s'encarregarà de fer les proves seran els professionals de l'atenció primària. D'entrada, sobretot, aquests primers tests es destinaran als residents de geriàtrics que presentin simptomatologia compatible amb la covid-19. D'aquesta manera, es podran separar els pacients positius dels negatius (aïllant-los dins la mateixa residència o traslladant-los a un altre centre). A més, aquesta primera tramesa també es destinarà a fer tests als interns del Puig de les Basses i el centre de menors de Girona.

Aquest matí han arribat a la Regió Sanitària de Girona un total de 6.260 tests ràpids per fer proves serològiques de la covid-19, que s'enviaran a les àrees bàsiques de salut del territori per tal de poder-los començar a utilitzar tan aviat com sigui possible. Aquests tests corresponen a la primera tramesa del Departament de Salut, ja que properament es preveu que n'arribin més. En total, a comarques gironines se'n repartiran 18.700.

La realització dels tests anirà a càrrec dels professionals de l'atenció primària, que els destinaran per fer proves als usuaris de les residències geriàtriques que presentin simptomatologia respiratòria compatible amb la covid-19. "Els resultats de les proves permetran organitzar internament els centres residencials per tal de separar els pacients positius dels negatius i prendre les decisions oportunes per evitar el contagi de casos", informa el Departament.

Els casos positius s'aïllaran de manera automàtica, bé sigui dins la mateixa residència o bé derivant els pacients a algun altre centre reservat per a positius (en cas que a la mateixa residència hi hagi dificultats per dur a terme els aïllaments necessaris). Els casos que surtin negatius, seran reconfirmats per una prova de PCR.

Aquests testos ràpids també es faran servir entre la població reclusa del Centre Penitenciari Puig de les Basses que presentin simptomatologia compatible amb la covid-19, i al centre de menors de Girona.

Resultats en vint minuts

En els testos serològics, els resultats de la prova s'obtenen en només vint minuts i són més fiables en estadis més avançats de la malaltia. Aquests testos es poden fer a peu de llit del pacient i són senzills de fer.