Esquerra Republicana ha reclamat al Govern espanyol que compleixi amb el seu compromís de pagar el 80% de les ajudes causades pel temporal Gloria abans de l'estiu. El grup republicà ha traslladat a través de nou preguntes la preocupació del territori davant d'una temporada turística que es preveu molt complicada i demana la compareixença de la ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, per resoldre les incògnites.

En l'escrit que ERC ha presentat al Senat, s'explica que «alguns municipis» ja havien rebut la comunicació de l'inici de les obres quan es va entrar en l'estat d'alarma. «A partir d'aquell dia, tot s'ha congelat; siguin les ajudes o les obres», afegeixen. Aquesta preocupació dels alcaldes i alcaldesses per l'estat dels passeigs i platges amb què hauran d'afrontar la temporada turística és una de les principals preocupacions que s'han recollit durant les diverses trobades telemàtiques que ERC ha celebrat amb l'objectiu de recollir quines són les principals demandes del territori i les necessitats a resoldre.

«Els municipis turístics són els que més patiran aquesta crisi, ja que no tindran reparades les infraestructures danyades pel temporal Gloria i patiran el desconfinament i posterior crisi del COVID-19 en plena temporada d'estiu», exposen els republicans en les seves preguntes.

«Els ajuntaments són absolutament conscients que ara mateix la prioritat absoluta és l'emergència sanitària. Però necessiten també tenir els passejos marítims i les platges en condicions per a la temporada d'estiu quan hagi passat l'emergència, per intentar tornar a recuperar una economia molt danyada», indiquen en l'escrit.

Les nou preguntes s'han presentat al Senat de forma telemàtica. Comencen amb la petició de saber quan creu el Govern que podrà començar a reparar els danys causats pel temporal Gloria i quina durada tindran els treballs. A més, també es demana saber quan té previst el Govern abonar les quantitats anunciades, si s'ha plantejat revisar les quantitats anunciades ja que hi ha municipis on la xifra es veu insuficient per arreglar tots els desperfectes i quines previsions té per calendaritzar la resta de reparacions que no estan incloses en el primer anunci d'ajudes.

En un altre bloc de preguntes, ERC també vol saber quantes ajudes s'han fet efectives, fins ara per quin import, en quins municipis i quines mesures pensa prendre el Govern per ajudar les localitats turístiques a salvar la temporada d'estiu.

Finalment, Esquerra pregunta si el Govern té previst elaborar un estudi de comportament dels temporals en un futur i si s'ha plantejat un pla de xoc per salvar l'economia dels municipis ja afectats pel Gloria i ara perjudicats pel COVID-19. La darrera pregunta fa referència a si el Govern ha demanat el Fons de Solidaritat del Fons Social de la Unió Europea per a catàstrofes naturals greus.