El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va fer ahir una crida als partits i presidents autonòmics per fer una «desescalada de la tensió política» i acabar amb «l'espectacle de polítics barallant-se». En una compareixença telemàtica, Sánchez va garantir que els Pactes de la Moncloa que promou no suposaran un intent de recentralització de competències i es va comprometre a deixar enrere «els retrets, les paraules gruixudes i el llenguatge agressiu» per treballar per a la «unitat» en un pla de «reconstrucció econòmica i social». «No estem entrant en la segona fase» perquè «prossegueix l'estat d'alarma i contínua el confinament general», va subratllar el cap de l'executiu després de reunir-se per videoconferència amb els presidents autonòmics i hores després que el president de la Generalitat, Quim Torra, li demanés per carta que li envies «els informes sanitaris i epidemiològics» que avalen l'aixecament parcial del confinament . «L'aixecament d'aquestes mesures de confinament provocaran, segons els informes de què disposem, un augment de contagis i la situació de col·lapse en el sistema sanitari de Catalunya», es va lamentar Torra.

En la seva compareixença des de La Moncloa, Pedro Sánchez va negar divisions dins del seu govern, que va dir que treballa amb «unitat d'acció total» i va insistir que la decisió de posar fi a la hivernació dels sectors no essencials s'ha pres d'acord amb el comitè científic. «Quan guanyem la guerra, que ho farem, necessitarem totes les forces polítiques, institucionals i socials per vèncer a la postguerra», va dir Sánchez anunciant que vol convocar per la setmana vinent la primera reunió del que va anomenar uns nous Pactes de la Moncloa.

El president del govern espanyol no va descartar fins i tot que puguin mantenir-se o reforçar-se les restriccions actuals una vegada conclogui la pròrroga de l'estat d'alarma el pròxim 26 d'abril. Tot dependrà de l'evolució de la pandèmia que, fins ahir, ja s'havia cobrat la vida de prop de 17.000 persones a Espanya, encara que, segons el president, hi ha dades «encoratjadores» que permeten afirmar que s'han fet els «primers passos decisius» cap a una victòria en la lluita contra la Covid-19. Aquestes dades no estan recollint encara els efectes de la hibernació de les activitats econòmiques no essencials que «haurien de començar a notar-se a mitjan setmana pròxima», va afegir Sánchez.

El dirigent socialista va garantir que la recuperació d'aquestes activitats a partir d'avui (demà a Catalunya) , es farà amb totes les mesures de protecció i seguretat necessàries per als treballadors que retornin als seus llocs de treball. Tots ells comptaran amb màscares en circumstàncies en les quals es requereixin, com en els transports públics, que» seran distribuïdes pels cossos i forces de seguretat», va explicar Sánchez.

Mesures extra a Catalunya

El president de la Generalitat, Quim Torra, va anuncir ahir l'aprovació d'un pla de mesures per reduir el risc de contagis tot i el retorn a la feina dels treballadors no essencials.

«El Govern de Catalunya farà tot el que estigui a les seves mans per protegir els nostres ciutadans»,va afirmar Torra, que ha donat a entendre que no pensa desobeir l'estat, sinó que aprofitarà tot el marge que li ofereixen les seves competències.

Davant el fet que, segons els seus càlculs, gairebé un milió de catalans tornaran aquesta setmana que ve als seus llocs de treball, Quim Torraa va explicar que les mesures es dividiran en quatre blocs: control sanitari a partir de test, corresponsabilitat dels ciutadans amb mesures d'autoprotecció, control d'aglomeracions als centres de treball i protecció de col·lectius vulnerables.