El Govern grec sospita que Turquia té un pla per «empènyer cap al mar» migrants contagiats per coronavirus, segons van informar fonts sota condició de l'anonimat al diari Kathimerini. Segons aquestes fonts, les autoritats gregues han descobert que nombrosos immigrants a Turquia s'han concentrat a les ciutats costaneres de l'oest de país, com si estiguessin a punt per creuar cap a les illes veïnes de Grècia al mar Egeu.

Segons les mateixes fonts, des del Govern es creu que Turquia té un pla per empènyer els migrants infectats amb el coronavirus a creuar a Grècia i altres parts d'Europa a partir de les zones de Pazarkule o Kastanies, a les quals han estat transportats des dels camps de detenció a l'interior de Turquia. Les autoritats gregues han recopilat gran part de la informació de fonts obertes, com les ONGs que participen en les tasques de rescat al Mediterrani.

D'altra banda, el ministeri de Transports italià va ordenar que els 156 migrants rescatats pel vaixell Alan Kurdi de l'ONG alemanya Sea Eye siguin traslladats a una embarcació de la Guàrdia Costanera per quedar en quarantena a causa que els ports actualment estan tancats per l'emergència del coronavirus.

Mentrestant, Alarm Phone, una línia telefònica posada en marxa per activistes que rep les trucades dels migrants que es troben en perill al Mediterrani central, va alertar que hi ha quatre vaixells a la deriva a la zona amb prop 250 migrants. En les últimes hores, van explicar, han mantingut la comunicació amb dues embarcacions amb 47 i 55 persones respectivament, mentre que va perdre el contacte amb altres dues que havien comunicat que hi havia a bord altres 47 i 55 migrants.

El Ministeri de Transports va explicar que en col·laboració amb Protecció Civil ha pres aquesta decisió, «que es va fer necessària després de la negativa de l' Alan Kurdi a seguir el procediment per a la recepció al seu país de bandera, Alemanya». L'ONG havia comunicat que les condicions a bord no eren idònies i faltava menjar i medicines per als 156 rescatats.

Descens en la xifra de morts

Els morts a Itàlia per coronavirus van arribar ahir als 19.899 i es van registrar 431 morts en les darreres 24 hores, l'increment més baix de les últimes tres setmanes, va explicar el cap de Protecció Civil, Angelo Borrelli. El nombre de contagiats és de 102.253, amb un augment de 1.984 respecte a dissabte; d'elles, 27.847 estan als hospitals i d'aquestes 3.343 en vigilància intensiva.