La Universitat d'Upper Iowa és un dels reclams de Fayette, un petit poblet d'Iowa d'encara no 1.500 habitants que porta el nom d'un heroi francès de la Guerra de la Independència dels Estats Units. Amb prou feines consta d'un carrer principal i una benzinera, però la seva proximitat amb la zona de recreació del riu Volga i molts d'altres parcs i espais naturals, i el distanciament sobre grans focus com el de Nova York, li han permès mantenir sota control una lluita contra el coronavirus que a Amèrica està desbocada. Allà, a Fayette, hi viuClàudia Morente, una saltenca de 22 anys que hi estudia Matemàtiques gràcies a una beca esportiva (jugava a bàsquet amb l'Uni) que li va permetre creuar l'Atlàntic quan tot just en tenia 18. A punt d'acabar la carrera, aquesta setmana fa els últims exàmens. Només tindrà pendent el projecte final que desenvolupa sobre Intel·ligència Artificial. Morente i la seva família fa dies que busquen un vol de tornada, però encara no se n'han pogut sortir. El bitllet que tenia per al 10 de maig l'hi van cancel·lar i ningú li ha donat alternatives.

Mentre espera una solució, l'estudiant gironina fa vida relativament normal a Fayette. La temporada de bàsquet (jugava amb l'equip de la universitat) s'ha acabat i l'havien seleccionada per a l'equip d'atletisme. Però ja no va poder-hi començar. Si ho hagués fet, hauria tingut un any més d'eligibilitat NCAA (l'Associació que organitza la majoria de programes esportius universitaris als EUA) i, per tant, se li hauria garantit poder continuar formant-se allà. De moment ha anat fent classes online perquè presencialment s'han acabat, tot i que necessita quedar-se allà fins a acabar tot el curs. «Com que està fent el projecte final necessita contacte directe amb els professors i cada dia a les vuit del matí s'hi comunica per planificar la jornada», explica el seu pare, Jordi Morente. A Fayette no hi ha confinament. Els sanitaris de l'estat el reclamaven, però el governador no ho va creure convenient.

Els efectes del coronavirus es van començar a fer evidents per a Clàudia Morente durant l' Spring Break, unes vacances de primavera que tenen els estudiants i que la gironina va aprofitar per marxar a Wisconsin a visitar un amic. L'inici de les infeccions va fer que el període de descans s'allargués una setmana més i li impedís poder tornar a Iowa, com tenia previst. Quan ho va poder fer, tot havia canviat. Els alumnes de la universitat no estaven confinats però ja no podien anar a classe. A més els van fer fora de la residència d'estudiants del campus i es va haver de buscar nou allotjament a Fayette. Això sí, «li van tornar els diners que restaven de la beca per poder fer front a les despeses».

Davant d'aquesta situació, i tenint present que d'entrada el seu vol per tornar a Catalunya no era fins al 10 de maig, la família, des de Girona, va començar a moure la possibilitat d'avançar el retorn. Jordi Morente es va fer un tip d'enviar correus i de fer trucades a l'agència amb qui havien contractat el desplaçament, sense èxit. També van contactar amb American Airlines, però tampoc va funcionar. L'únic que els van poder dir és que el vol estava subcontractat amb la finlandesa Finnair i que era impossible modificar la reserva.

El cap de setmana de Rams la situació es va complicar. No només no havien pogut avançar el retorn, sinó que li havien canviat el vol de Fayette a Chicago, i el de Chicago a Barcelona estava cancel·lat. Des dels Estats Units, Clàudia Morente va parlar amb la companyia i li van donar com a nova data del viatge el 18 de maig. L'itinerari seria Fayette-Dallas-Londres-Barcelona. Demà ha de tornar-hi a trucar perquè li confirmin si realment aquest pla de viatge, valorat en uns 1.400 euros, es podrà fer.

«Si demà truca i no li asseguren el vol, haurem de contactar amb l'ambaixada», assegura Jordi Morente des de Salt. Per fortuna a la solitària Fayette la vida segueix amb relativa normalitat, amb la Clàudia encarant la recta final dels exàmens i del curs a l'espera de resoldre l'altre neguit, el del retorn.