14 de abril de 2020
14.04.2020
Diari de Girona

La xifra de morts en 24 hores a Catalunya creix un 33%

La consellera de Salut reconeix que la situació que es viu a les residències és «molt complicada»

13.04.2020 | 23:30
La xifra de morts en 24 hores a Catalunya creix un 33%

Catalunya va registrar 128 morts per coronavirus en 24 hores, davant de les 96 de diumenge, xifra que suposa un creixement del 33%, amb el que el còmput global de víctimes mortals s'eleva a 3.666 persones. En les darreres hores s'han confirmat 471 positius nous a Catalunya (per 699 diumenge), el que eleva la xifra total a 35.197, dels quals 5.504 són professionals sanitaris. Des de l'inici de la pandèmia, un total de 2.775 persones han estat ingressades de gravetat. Pel que fa a les altes, des que va començar aquesta crisi sanitària s'han comptabilitzat un total de 15.967.

El departament de Salut va informar també que han mort a les residències d'avis catalanes un total de 1.898 residents des del 15 de març. A més, segons la informació que subministren els propis centres, hi ha 3.920 persones que viuen a geriàtrics que tenen diagnòstic de coronavirus i 1.214 residents estan hospitalitzats.

Per altra banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar que els resultats de l'assaig clínic liderat pel doctor Oriol Mitjà podrien estar enllesstits a finals d'aquesta setmana o la que ve. L'assaig, un projecte «molt ambiciós», en paraules de la consellera, es va posar en marxa el 16 de març i hi han participat 3.500 persones i els seus contactes. Pel que fa al confinament dels infants, Vergés va admetre «el debat, no la divergència» sobre aquest aspecte. «Si algun dia decidim que els infants poden sortir, hem de veure quina és la forma més segura. Ens preocupa la salut emocional de la població», va assegurar Vergés.

Pel que fa al retorn de moltes persones a la feina, la consellera va assegurar que cal fer una vigilància de símptomes més enllà de les proves, per tal de monitoritzar, detectar i aïllar els possibles casos de COVID-19. En relació al programa Orfeu, que permetrà fer 170.000 tests en cinc setmanes, Vergés va explicar que es pot engegar la setmana que ve. «Seran molt importants les decisions respecte els resultats de les proves. Pots decidir si tornar a treballar o bé has de marxar a casa confinat», va explicar la consellera.

Pel que fa a la situació a les residències, la titular de Salut la va qualificar de «molt complicada» i va assegurar que es treballa amb les direccions dels centres per separar plantes o traslladar residents que no són positius. «Seguim molt de prop la majoria de residències», va assenyalar.

Crida a la responsabilitat

Per part seva, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va apel·lar a la responsabilitat de les empreses perquè no obrin avui si no poden assegurar la protecció dels empleats, malgrat el decret del Govern central que permet la tornada a l'activitat de les activitats no essencials com la construcció o la indústria. Budó es va mostrar a favor de perllongar el confinament per evitar nous contagis.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook