La Seguretat Social ha registrat 941.000 sol·licituds d'autònoms per cobrar la prestació per cessament d'activitat o per descens d'un 75% de la seva facturació, de les quals ja ha aprovat gairebé 780.000 que el divendres cobraran així la prestació.

La ministra portaveu, María Jesús Montero, també va detallar en la roda de premsa després del Consell de Ministres que 396.614 autònoms i empreses han quedat exonerats d'abonar les cotitzacions socials a la Seguretat Social dels empleats afectats per un ERTO per força major.

També va exposar que 63.676 empreses, afectant a més de 807.000 treballadors, s'han acollit a l'ajornament de quotes socials, una mesura per la qual també han optat 28.619 autònoms.

I va afegir que 368.048 persones han cobrat una baixa assimilada a accident de treball i no per malaltia comuna, amb una prestació major, relacionada amb el COVID-19.

Montero va indicar que les xifres reflecteixen que les mesures aprovades pel Govern «estan resultant operatives» i va afegir que es treballa en altres com facilitar que els autònoms que tributen per mòduls puguin passar-se al sistema d'estimació directa que esperen aprovar en breu.

IVA i impostos, el 20 de maig

D'altra banda, el Consell de Ministres va aprovar un reial decret pel qual s'estableix l'ampliació del 20 d'abril al 20 de maig de la presentació de la declaració trimestral de l'IVA i el pagament fraccionat de Societats i IRPF per als 3,4 milions d'autònoms i pimes amb una facturació inferior a 600.000 euros, el 95% del total, la qual cosa tindrà un impacte de 3.558 milions en la liquiditat d'aquests col·lectius.

Finalment, no s'ha aprovat que els autònoms puguin renunciar al sistema de mòduls i tributin pel de estimació directa, mesura que anirà a un pròxim Consell de Ministres.

En concret, el termini màxim de presentació de les declaracions d'aquest trimestre de l'IVA, IRPF i el pagament fraccionat de l'Impost de societats es passa del 20 d'abril previst inicialment al 20 de maig, i el termini per a les domiciliacions s'amplia també un mes, del 15 d'abril al 15 de maig.

Amb independència del moment de la presentació, tots els càrrecs es realitzaran el 20 de maig. Això inclou també les declaracions presentades abans del 15 d'aquest mes.

Les mesures beneficiaran a 3,4 milions de contribuents, el 95% del total d'empreses i autònoms que han de presentar declaració tributària a l'abril i amb un volum de facturació inferior a 600.000 euros, ja que per a la resta continuarà sent el 20 d'abril de 2020 el termini de presentació. Montero va xifrar en 3.558 milions l'impacte de la mesura en la liquiditat d'aquests col·lectius. Hisenda destaca que aquesta mesura pretén donar un major marge als gestors i assessors fiscals per a recopilar la informació necessària per a complir amb les obligacions fiscals dels seus clients.