El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) va alertar que la pandèmia del coronavirus «amb tota probabilitat no serà l'última», fent seves les reflexions de la Junta de Vigilància Mundial de la Preparació, organisme creat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Banc Mundial. L'entitat creu que estem «en un dels moments més transcendents de la història recent», tot destacant que la crisi ha posat en evidència que els sistemes de salut «d'arreu del món» no estan preparats per a brots «importants» de malalties infeccioses emergents, i que mostra com «fins i tot amb les evidències aportades pels informes científics» la societat no modifica pautes de comportament fins que no pateix l'amenaça «directa i immediata». És per això que el CADS opina que la sortida d'aquesta crisi passa per «afavorir» una economia «al servei de les persones».

D'altra banda, Fedefarma va anunciar que posarà un milió de mascaretes a preu fixat a disposició de les farmàcies de Catalunya a finals d'abril, com una «primera comanda». La cooperativa col·labora amb el Consell Català de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i amb el suport de la firma Hartmann, segons el model «acceptat» pel Departament de Saluyt, per disposar d'aquest element sanitari. L'acord té com a premissa la dispensació «controlada» de la mascareta «sense marge afegit» per cap dels agents que intervenen en la cadena de subministrament, distribució i dispensació. Aquesta acció suposa un «primer pas» per regular l'accés a les mascaretes evitant «l'especulació» i alhora fer front a la demanda de la població.

La Generalitat, investigada

En un altre ordre de coses, una jutge de Martorell ha decidit investigar si la Generalitat ha incorregut en un delicte per rebutjar l'obertura d'un hospital de campanya que la Guàrdia Civil va aixecar al municipi de Sant Andreu de la Barca per a pacients de coronavirus i que segueix buit des de fa tres setmanes. La magistrada del jutjat de primera instància i instrucció número 5 de Martorell va acordar obrir «amb caràcter urgent» les diligències que va sol·licitar un particular i a les quals s'ha sumat la Fiscalia per aclarir si el Govern català ha comès un delicte en no permetre que l'equipament entri en funcionament.

Així ho sosté en una acta en què ordena a la conselleria de Salut informar en un termini de 48 hores sobre qui va donar l'ordre d'instal·lar aquest hospital de campanya, ubicat en un poliesportiu, i quina autoritat va denegar la seva obertura i en base a quins motius.