Catalunya va recuperar ahir l'activitat econòmica prèvia al 30 de març, encara que ho va fer a mig gas per la complexitat d'implantar als centres de treball les mesures de seguretat per evitar nous contagis de la COVID-19 i amb molts sectors no essencials encara en hibernació forçosa, com el de l'automoció.

Després de la fi del permís retributiu recuperable i de la Setmana Santa, prop d'un milió de persones estaven cridades a tornar ahir als seus llocs de treball, en la majoria dels casos en el sector de la construcció i en part de la indústria, segons els càlculs d'alguns agents socials. Es tracta de col·lectius que no poden desenvolupar el seu treball de manera telemàtica, que no són a casa en aplicació d'expedients de regulació d'ocupació temporal (ERTO) ni estan afectats tampoc pel tancament obligatori imposat en el decret d'alarma, que afecta hostaleria, restauració, turisme o comerç, per exemple.

Enmig de la polèmica política entre el Govern espanyol i el Govern català per la idoneïtat d'aixecar el confinament més extrem dels darrers dies, la jornada es va iniciar sense aglomeracions en el transport públic i amb un ús d'aquest un 6% inferior al de la situació prèvia al 30 de març.

El reduït ús del transport públic en aquesta primera jornada va fer que amb prou feines es repartissin unes 100.000 mascaretes durant el matí, i per això el Govern va avançar que replantejarà el model de repartiment dels 1,7 milions de mascaretes enviades per l'Estat.

No obstant això, sí que va créixer substancialment el trànsit viari, ja que fins a les nou hores del matí la circulació viària en els accessos a Barcelona va repuntar un 56,2% en les sortides i en un 51,4% en les entrades, en relació amb la mateixa hora de dimarts de la setmana passada.

Reactivació «progressiva»

Tant sindicats com patronals van coincidir a assegurar que la reactivació de l'activitat productiva va ser una mica menor del que s'esperava davant la necessitat de realitzar una posada en marxa gradual i d'implementar les mesures de seguretat per contenir la propagació del coronavirus. Entre les recomanacions acordades per les patronals i els sindicats a Catalunya, juntament amb la Generalitat, destaca el manteniment de la distància de seguretat entre els treballadors, aplicar mecanismes de flexibilització com el teletreball i evitar les aglomeracions a l'entrada i sortida del centre de treball.

El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, va assegurar que va ser una tornada «ordenada», encara que va alertar que es tracta d'«una aparent normalitat», ja que «en molts llocs no s'ha pogut produir l'activitat laboral perquè no es donaven les mesures o condicions per dur a terme el treball amb seguretat i el que s'ha fet és negociar com es farà». Segons la UGT catalana, mig milió de treballadors van tornar ahir a la feina, mentre que la Cambra de Comerç de Barcelona va estimar que van reprendre la seva activitat laboral amb necessitat de desplaçar-se un terç dels treballadors catalans.

Per la seva banda, la secretària d'Acció Sindical de CCOO de Catalunya, Cristina Torre, va reclamar a la Generalitat que coordini les forces de seguretat, Inspecció de Treball i la Seguretat Social per dur a terme tancaments d'empreses si es detecten casos d'incompliment de les mesures de seguretat.

Des de les patronals, el president de Foment de l'Ocupació, Josep Sánchez Llibre, es va mostrar convençut que l'activitat econòmica es va reprendre complint amb les recomanacions sanitàries i en un context de seguretat. Per la seva banda, la directora de Relacions Laborals de Pimec, Elena de la Campa, va assegurar que la tornada a l'activitat de les pimes es va fer de forma «progressiva» a Catalunya. Segons ella, la tornada es va realitzar amb «bastanta normalitat», en escalonar torns, separar personal clau i facilitar equips de protecció individual, si bé la preocupació d'algunes pimes és no saber si disposaran d'existències suficients d'equips de protecció individual per a un període més llarg de temps, va dir.

En aquesta línia, el president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, va criticar el repartiment de màscares en el transport públic, una mesura que veu «populista», i va afirmar que el Govern hauria d'haver fet arribar aquest material de protecció dels treballadors a les empreses.

Els sectors

Un exemple de sectors que ahir van reprendre l'activitat és la mineria: la multinacional israeliana ICL va reiniciar la producció a les mines de Súria i Sallent, a la comarca de Bages, d'on extreu potassa, encara que a un 50 %. En canvi, aproximadament el 80% del tèxtil català segueix sense activitat, pel fet que aquest sector és un dels més castigats per la crisi del coronavirus, ja que moltes empreses estan tancades davant la manca de comandes que hi ha per part dels comerços, segons va explicar el director executiu del Clúster Català de la Moda (Modacc), David García. L'única excepció en aquest sector són les indústries tèxtils que treballen pels sectors agroalimentari i sanitari.