El president del Govern, Pedro Sánchez, i el vicepresident segon de Drets Socials, Pablo Iglesias, han pactat posar en marxa al maig l'Ingrés Mínim Vital en què està treballant el Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social de José Luis Escrivá , amb la col·laboració del departament del líder d'Unides Podem. Iglesias i Sánchez van acordar dimarts que aquest ajut comenci a funcionar gairebé immediatament, com demanava el vicepresident, ignorant l'opinió d'alguns ministres que veuen la mesura pecipitada. Iglesias i Escrivá s'encarregaran avui de concretar els detalls de la mesura.

Per altra banda, el Congrés dels Diputats va celebrar ahir la primera sessió de control des del passat 26 de febrer, durant la qual l'oposició va demanar explicacions al Govern de Pedro Sánchez sobre la gestió de la crisi del coronavirus. Els grups de l'oposició van qüestionar diferents aspectes de la crisi sanitària mentre que Sánchez va defensar les mesures.

Des del PP, Pablo Casado, va culpar el Govern de l'elevat nombre de morts que, segons ell és conseqüència de la «nefasta» política de compra desplegada per l'executiu. Sánchez es va defensar de les acusacions de Casado reivindicant que les mesures que està desenvolupant funcionen, com demostra que els contagis hagin passat de créixer a un ritme del 35% al 3%actual.

Sánchez també va defensar les mesures preses per l'executiu davant les crítiques d'EH Bildu i la CUP per haver permès tornar a la feina els treballadors no essencials i va negar haver avantposat els interessos econòmics a la salut dels treballadors.

Durant la sessió de control, a més, PP, Cs i Vox també van demanar explicacions al ministre de Sanitat, Salvador Illa. Els populars li van demanar un balanç de la seva actuació, mentre que Vox li va reclamar que donés el «nombre real de morts» per coronavirus a Espanya. A tot plegat, Illa va respondre demanant més col·laboració i unió en la lluita contra la pandèmia a la resta de grups.

En busca d'un acord

Paral·lelament, el cap de l'Executiu va començar a convocar els portaveus dels partits amb representació parlamentària a reunions individuals per videoconferència entre avui i divendres per anar explorant la possibilitat de donar forma entre tots un gran acord de país que afavoreixi la reconstrucció social i econòmica d'Espanya.