Espanya ha doblat la seva capacitat diagnòstica un mes després que fos necessari decretar l'estat d'alarma per confinar la gent a casa seva i contenir així l'avanç del coronavirus. L'OMS va demanar a Espanya i altres països fer «tests, tests i tests» fa un mes, en línia amb les reclamacions dels experts. De fet, els països que millor han controlat l'epidèmia han estat aquells que han realitzat més proves a la població, la qual cosa permet aïllar tots els casos i els seus contactes.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va explicar que de 20.000 test diaris PCR s'ha passat a realitzar-ne entre 40.000 i 47.000, la qual cosa ha contribuït a la realització de 930.230 des de l'inici de l'epidèmia. L'augment del nombre de PCR, la prova més fiable perquè detecta material genètic del virus, ha estat possible gràcies al fet que l'Institut de Salut Carlos III ha validat vuit nous centres de recerca i universitats, de manera que ja són 13 els instituts amb autorització per realitzar aquestes proves, cosa que se suma als esforços de les comunitats autònomes.

D'altra banda, el Ministeri de Sanitat va xifrar en 551 els nous morts, que eleven el total a més de 19.000, sense tenir en compte el nou recompte de Catalunya. Mentrestant, la corba de contagis va tornar a patir un repunt després de l'experimentat dimecres: els nous casos confirmats van ser 5.183, la xifra més alta des del passat 9 d'abril, i situen el total en 182.816. En termes percentuals, l'augment es manté en el 2,9% de dimecres. Ahir es van registrar 1.003 nous hospitalitzats i 79 pacients ingressats a cures intensives, la qual cosa continua alentint l'increment a l'1,7% i 1,4%, respectivament, sobre el dia anterior.