La portaveu del Govern i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar ahir que la intenció de l'executiu és presentar l'ingrés mínim vital al maig per posar-lo en marxa «com més aviat possible». En roda de premsa a La Moncloa, Montero va explicar que era una prioritat, però tot i que s'havia arribat a especular que ahir mateix se'n faria una presentació a quatre mans entre el ministre Escrivá i Pablo Iglesias, finalment aquesta no es va convocar perquè s'estan tancant els «últims serrells». Uns darrers detalls que han dut més d'un equívoc i embolic els darrers dies entre les dues forces del Govern, PSOE i Unides Podem, fins al punt que el mateix Escrivá, en declaracions a la SER, no va saber confirmar si hi hauria o no presentació ahir.

El ministre d'Inclusió, Migracions i Seguretat Social va confessar que s'havia assabentat aquest mateix dijous pels mitjans de comunicació que s'havia de celebrar una roda de premsa per oferir detalls sobre l'ingrés mínim vital al costat del vicepresident segon de Drets Socials, Pablo Iglesias.

En una entrevista a la Cadena SER, Escrivá no va confirmar la compareixença per presentar aquesta mesura que havia anunciat la vicepresidència segona. «Entra en la mesura del possible», va dir. L'anunci públic no va arribar, i ja havia advertit que «aquests dies els calendaris són molt flexibles i estan molt oberts». «Estem treballant a marxes forçades», va subratllar. Mentre el titular d'Inclusió, Migracions i Seguretat Social deia això, el vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias, insistia que l'ingrés mínim vital estarà funcionant aquest mes de maig després d'haver fet un «acord» en el Govern, i malgrat que José Luis Escrivá havia assenyalat que quedaven «alguns serrells».

Desacords habituals

Les possibles diferències en l'executiu per la renda mínima no són noves. Ja la setmana passada la Vicepresidència segona va anunciar que el Govern posaria en marxa immediatament una ajuda «pont» mentre s'aprovava la renda mínima perquè s'entenia que aquesta trigaria mesos a impulsar-se, cosa que des del càrrec de portaveu de Govern i el Ministeri de Seguretat Social van negar.

Mentrestant, els líders de CCOO i d'UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, respectivament, van demanar al Govern que posi en marxa «com més aviat» millor la renda mínima per a tots aquells col·lectius que s'han quedat desprotegits, sense una renda social o per desocupació.

Així ho van transmetre a la reunió telemàtica de diàleg social mantinguda amb la vice-presidenta tercera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, al costat dels presidents de la presidents de les patronals CEOE i Cepime, Antonio Garamendi i Gerardo Cuerva, respectivament.