Les dades que marquen l'evolució de l'epidèmia de coronavirus a Espanya es van reajustar amb 523 morts i 5.092 contagis a causa de la Setmana Santa, a l'augment dels tests i a la incorporació dels positius asimptomàtics, a l'espera de l'evolució dels propers dies, considerats decisius per les autoritats sanitàries per acabar aquesta setmana de doblegar la corba. Aplanar aquesta corba implica arribar a un grau mínim de reproducció de la malaltia, condició fonamental per a reajustar les mesures que permetin d'aquí a unes setmanes deixar de forma progressiva el confinament, i en la planificació d'aquest procés treballa un equip governamental i d'experts, mirant Europa i els primers països que han començat a fer-ho.

Les morts van baixar lleugerament, tot i que continuen per sobre de les 500 diàries fins a sumar 18.579, però van augmentar els contagis, que ja són 177.633, el que en principi entra dins del previst, segons va destacar el director del Centre d'Alertes Sanitàries, Fernando Simón, que va insistir que seguiran repuntant pel fet que cada vegada es fan més proves diagnòstiques.

Aquest increment de les infeccions respecte dimarts (3.450), que eleva la taxa des de l'1,8 al 2,9 per cent, coincideix amb el recompte desigual per territoris en haver estat festiu dilluns a nou autonomies -com passa els caps de setmana- i amb la notificació des d'ahir de les persones contagiades sense símptomes, com les 169 comunicades per Andalusia.

Simón va explicar que l'evolució de la corba serà «difícilment interpretable» en els propers «dos o tres dies» perquè les comunitats autònomes estan intensificant els tests i moltes estan fent servir proves serològiques per detectar casos que han desenvolupat immunitat, molts dels quals han pogut ser asimptomàtics.

On no hi haurà canvis per mesurar l'evolució de la pandèmia és en les hospitalitzacions, que en les últimes 24 hores van ser 940 -per primera vegada per sota del 2% (1,6%)- d'augment, a les UCIs -73 ingressos, menys també del 2% - i a les altes, que ahir van sumar 3.349 més i ja són 70.853.

Els professionals sanitaris infectats per la COVID-19 segueixen augmentant, amb gairebé 900 més, si bé Sanitat va aclarir que una gran part han tornat ja a la feina, després de passar la majoria el període de catorze dies i donar negatiu.

«L'epidèmia continua cap avall, però això no implica que el risc hagi acabat», va assenyalar Simón, tot plantejant que la reducció de la transmissibilitat del coronavirus permetrà relaxar algunes de les estrictes mesures de restricció de la mobilitat i distanciament social.