La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, va defensar ahir que la Unió Europea necessita «immediatament» un pla Marshall per superar la crisi provocada per la pandèmia del coronavirus en el bloc i va assenyalar el pressupost europeu per als propers set anys -que els 27 encara han de negociar- com «l'únic instrument» amb el qual respondre a la urgència. «El pressupost europeu serà el vaixell insígnia de la recuperació i per això el dels pròxims set anys ha de ser diferent del que havíem imaginat», va advertir la conservadora alemanya en el ple extraordinari del Parlament Europeu celebrat a Brussel·les.

La cap de l'executiu comunitari prepara al costat del president del Consell europeu, Charles Michel, un nou esborrany per al marc financer plurianual (MFF) per al període 2021-2027 que serveixi per donar resposta a la crisi generada per la pandèmia i que previsiblement discutiran els líders en la cimera telemàtica que celebraran dijous que ve. «Utilitzarem la fortalesa del pressupost europeu en el seu conjunt per incentivar l'enorme inversió que requerim de cara a reconstruir el Mercat Únic després del coronavirus», va expressar davant els eurodiputats, per després explicar que el seu objectiu és que l'esforç es concentri en impulsar les inversions en aquests primers anys.

Von der Leyen també va subratllar que aquesta crisi és «diferent de qualsevol altra» perquè està colpejant amb la mateixa gravetat a empreses «perfectament viables» i va advocar per trobar solucions «innovadores» que serveixin de palanca per desbloquejar «enormes» inversions públiques i privades.

Amb això, va defensar, la recuperació permetrà una Europa «més resilient, ecològica i digital» que protegirà la seva indústria i economia, al mateix temps que els prepara per a una «nova realitat», que no deixarà de banda el compromís amb el Pacte Verd ni amb l'Agenda Digital. «En aquest nou món, Europa haurà de romandre unida contra vent i marea», va defensar durant el seu discurs Von der Leyen, que va demanar als Estats membre «deixar enrere les antigues divisions, disputes i recriminacions».

Recuperació amb deute comú

D'altra banda, els grups popular, socialista, liberal i ecologista del Parlament Europeu van pactar ahir un projecte de resolució en què reclamen un paquet «massiu» de mesures que impulsin l'economia europea després de la pandèmia de la COVID-19 i sigui finançat a través del pressupost de la UE i per l'emissió de deute conjunt. Aquests «bons de recuperació», remarca el text preliminar, no han de suposar en cap cas la «mutualització del deute ja existent» i han de centrar-se a finançar futures inversions centrades a combatre els efectes de la pandèmia en les economies europees. La resolució encara ha de ser sotmesa a votació.