L'índex de confiança empresarial de Catalunya ha patit una forta caiguda, d'un 30,2%, en el segon trimestre del 2020 respecte al trimestre anterior, a causa de la crisi generada pel coronavirus.

Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), tots els sectors han registrat una forta caiguda de confiança empresarial, encapçalada per la construcció, l'hostaleria i el transport, on la reducció de la confiança és del 37,1% en tots els casos mentre que en la indústria el descens és del 25,6%.

Segons la mida de l'establiment, la reducció de l'índex de confiança va des del 33% en establiments de 1.000 o més assalariats al 26% dels que tenen entre 200 i 999 treballadors. Per demarcacions camerals, la Cambra de Barcelona és la que registra una caiguda més elevada, del 31,7%, seguida de les cambres de Girona, del 30,9%; les de Tarragona, del 29,1%; la resta de cambres de Barcelona, del 28,8%, i les cambres de Lleida, 28,2%.

En relació amb el mateix trimestre del l'any anterior, la reducció de l'índex de confiança empresarial encara és més intensa, en registrar una caiguda del 31,5%. En aquest cas, la confiança empresarial també empitjora en tots els sectors, com a l'hostaleria i transport, amb una disminució del 38,7%, seguida de la construcció (-35,9%), el comerç (-27,3%) i la indústria (-28,2%). La recollida de la informació per elaborar l'índex de confiança empresarial harmonitzat (ICEH) del 2n trimestre de 2020 s'ha vist afectada per l'aturada d'algunes activitats empresarials a conseqüència de l'entrada en vigor del decret d'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

Barcelona i l'economia local

El govern municipal de Barcelona va aprovar ahir habilitar un fons per a la reactivació de l'economia local de 25 milions d'euros per fer front a la crisi causada per la pandèmia del coronavirus. El primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, va anunciar que el fons, que és ampliable, es destinarà a ajudes immediates i directes a comerciants, restauradors, pimes i autònoms amb la finalitat d'«assegurar la seva viabilitat i salvar el màxim nombre de llocs de treball».

La creació d'aquest nou fons postcoronavirus se suma a la modificació del calendari fiscal anunciat al mes de març per afavorir la liquiditat sobre l'activitat del teixit econòmic barceloní. El primer tinent d'alcalde va explicar que el fons es destinarà, per exemple, a incentivar econòmicament acords de rebaixa de lloguer de locals comercials i de restauració.