El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va dir que estudiarà tots els plantejaments de les comunitats autònomes sobre les mesures a prendre en la propera fase de desescalada, com la relativa a la de permetre sortir els nens al carrer que va llançar ahir la Generalitat. Illa va explicar que havia demanat a totes les comunitats autònomes que facin arribar a Madrid les seves propostes per a la propera fase de desescalada i va insistir que estudien diferents escenaris.

Tot i començar a veure una mica de llum al final del túnel, el Ministre va advertir que l'estudi d'aquestes mesures no implica que ja estiguem en una nova fase i va recordar que «estem sota l'estat d'alarma». En aquest context, el Govern comença a dissenyar com serà la sortida de la crisi del coronavirus i valora organitzar-la en dues etapes i per sectors. D'aquest pla en dos temps, el primer abastarà els sectors productius fins a l'estiu i el segona s'allargarà fins a final d'any i afectaria sectors com el turisme, la cultura o l'oci, va explicar, ahir, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en una entrevista a TVE.

Díaz va exposar que el Govern dissenya mesures per l'activitat i l'ocupació en sectors que ara per ara estan aturats. En aquest sentit, la titular de Treball va plantejar allargar els períodes de protecció dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per força major per a evitar acomiadaments «en aquells sectors que sabrem que es mantindran enormes dificultats».

Especialment, va precisar la ministra, es posarà el focus en la restauració, l'hostaleria, el turisme i el comerç, que «defineixen l'estructura productiva d'Espanya» -amb cinc milions d'ocupacions abans de la crisi del coronavirus-, però que «avui dia i fins dins de molts mesos continuaran sense activitat».