La UGT denuncia que s'han aplicat ERTO a més de 250 treballadors de menjadors escolars de les comarques de Girona que no s'haurien d'haver dut a terme. El sindicat explica que es tracta d'empleats d'empreses subcontractades per ens públics com consells comarcals i, per tant, protegits sota el Reial Decret 8/2020 que deixa clar que l'Estat es farà càrrec del 100% de la nòmina dels treballadors. Una de les empreses afectades assegura que l'ERTO és legal, que ha estat aprovat per la Generalitat i explica que, segons les previsions de l'administració, els treballadors rebran el pagament de la part proporcional del mes de març i l'abril el dia 10 de maig.

Segons UGT, el problema és que aquestes empreses han seguit endavant amb els expedients i els empleats només han cobrat la part proporcional als dotze dies treballats el mes de març. La UGT recorda que l'atur només els dona dret a un 70% del total del seu sou.

Per tot plegat, des del sindicat reclamen que es tirin enrere aquests ERTO, tal i com dicta el Reial Decret. Segons fonts de la UGT, les empreses al·leguen que van decidir aplicar la mesura ja que inicialment la legislació era "poc concreta". Ara, però, el sindicat assegura que "no hi ha dubtes" i lamenten el "silenci administratiu" provocat per l'allau d'expedients de regulació que s'han de tramitar com a conseqüència de la crisi del coronavirus.

L'escrit del sindicat conclou recordant que a dia d'avui, les plantilles afectades "segueixen sense tenir cap resposta" i lamenta que hagin d'estar confinats a casa "sense poder treballar ni poder fer front a les seves despeses, ja que aquestes empreses no ha complert amb les mesures laborals extraordinàries i ha tirat endavant un ERTO que els deixa sense salari ni de l'empresa ni de l'administració".

Una de les empreses comenta que l'administració ha aprovat l'expedient, per causa de força major de caràcter temporal derivada de la situació d'emergència ocasionada amb motiu del coronavirus SARS-CoV-2, i que ja ha notificat al Consell Comarcal que l'empresa renúncia a les bestretes previstes pel RD 8/2020, Afegeix que, segons les previsions de l'administració, els treballadors rebran el pagament de la part proporcional del mes de març i l'abril el dia 10 de maig.

La direcció de la companyia afirma que "cap representant de l'UGT ni de cap altre sindicat s'ha posat en contacte amb la direcció de l'empresa en relació a aquest tema". Així mateix, manté que "el Decret Llei 8/2020 de 24 de març, de la Generalitat de Catalunya preveu expressament als arts. 1.6 i 3 la possibilitat d'acollir-se a la fórmula de l'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació, coneguts com ERTO i per tant no s'estaria vulnerant la llei com denuncia el sindicat"