Espanya ha superat les 20.000 morts per coronavirus sumant les 565 noves defuncions de les últimes 24 hores, segons dades del Ministeri de Sanitat. Les noves morts estan per sota de l'última dada, que se situava en 585 en un sol dia. Pel que fa als contagis, s'han registrat 4.499 casos nous i s'han curat 3.166 persones en les darreres hores.

En nombres absoluts, es calcula que s'han curat 74.662 persones des de l'inici de la pandèmia. El registre del Ministeri de Sanitat suma 191.726 casos confirmats, als quals s'ha fet la prova PCR o el test anticossos. Les xifres de morts del Govern espanyol no quadren amb les del Govern de la Generalitat, que divendres a la nit va comptabilitzar 305 morts noves, mentre que el Ministeri rebaixa aquesta xifra fins a les 127.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va defensar ahir les dades sanitàries publicades sobre la pandèmia de la covid-19 i va recalcar que s'estan computant «tots» els morts a causa de la malaltia. Simón va argumentar que el Ministeri de Sanitat utilitza les dades que comuniquen les comunitats autònomes -«no ens podem inventar les dades», va insistir- i s'ha demanat «tenir més detall» per entendre millor l'evolució de les xifres.

Simón va recalcar que no es poden comparar les dades perquè han anat canviant a mesura que s'han modificat aspectes, com per exemple els tipus de test que es realitzen, les persones a les quals es practiquen o els criteris a l'hora de fer-los. Per això, va defensar que cal un temps perquè les comunitats puguin adaptar els seus sistemes d'obtenció i comunicació de dades «correctament».

Coronavirus confòs amb grip

D'altra banda, el professor de farmacoepidemiologia de la Universitat d'Oxford Dani Prieto-Alhambra va afirmar que molts casos que es van diagnosticar a Espanya com a grip estacional abans que es detectés el primer cas de coronavirus eren, en realitat, la malaltia de la covid-19 perquè creu que aquest virus ja circulava almenys des de principis de febrer.

En una entrevista a RAC-1, Prieto-Alhambra va dir que, en la seva opinió, el coronavirus hauria arribat a Catalunya tres setmanes abans del primer cas detectat i que s'haurien diagnosticat com a grip «comuna» fins a 14.000 casos de covid-19.

«Hem comparat la corba de grip amb la dels últims deu anys i a principis de febrer hi ha un excés de casos: n'hi ha massa de grip que, segurament, atribuïm a un diagnòstic erroni de coronavirus», va assenyalar l'expert. «Calculem que entre 1.800 i 14.000 casos s'havien diagnosticat com a grip i eren coronavirus», va concretar.

Prieto-Alhambra va atribuir a la presència del nou coronavirus a Catalunya setmanes abans que es fes el primer diagnòstic que «fracassés en la fase inicial de contenció, perquè si se t'escapen milers de casos, és molt difícil que ho puguis fer».

«El que era molt sorprenent -va afegir- és que, havent-hi hagut tres casos a França el 24 de gener, a Catalunya no se'n veiés cap fins al 24 de febrer. No es va fer cap restricció en els viatges i la permeabilitat de les fronteres entre Catalunya i França és òbvia».