La Generalitat ha intervingut una residència d'avis de Premià de Mar després que hi morissin 24 persones per coronavirus, alhora que l'alcalde de la localitat, Miquel Àngel Méndez, va acusar ahir el Govern de no actuar a temps i la direcció del centre, de «negligència absoluta». Segons van informar fonts municipals, el centre Ca n'Amell va ser intervingut dijous passat, després que efectius dels Bombers s'encarreguessin de desinfectar-lo i que el Servei Català de la Salut (CatSalut) es fes càrrec a principis de mes de la gestió sanitària.

Les proves diagnòstiques que van fer aquesta setmana entre els 200 residents van revelar que 28 persones més estan infectades de coronavirus, un resultat que, per Méndez, demostra «la negligència absoluta de la direcció», a la qual acusa d'haver tancat la porta a comunicar-se amb el consistori. En un vídeo publicat a Twitter, l'alcalde, de JxCat, assegura que tot i que s'han ofert a parlar amb el centre, no han tingut «cap possibilitat» i critica la «falta d'una resposta correcta» de les conselleries de Salut i d'Afers Socials, que gestiona ERC. «Volem denunciar la manca d'una resposta correcta de la Generalitat i de Salut i d'Afers Socials com a màxims responsables», assenyala Méndez, qui assevera que l'Ajuntament «fa temps que demana la intervenció del centre». Per això, titlla la «inacció» de l'executiu català de «molt greu» i recalca que, al seu parer, «han demostrat no estar a l'altura dels fets».

El consistori de Premià de Mar exigeix també «formar part activa de la solució» després que s'hagin sentit «desplaçats i menyspreats» i assegura que urgiran «una comunicació directa, immediata i continuada amb la nova direcció assistencial perquè les famílies tinguin informació directa». «Des de l'Ajuntament tenim els recursos i les eines per habilitar canals de connexió a distància i som l'administració més propera», recorda Méndez. La gestió sanitària de Ca n'Amell ja va ser intervinguda el 3 d'abril per part del CatSalut després de constatar l'administració «irregular» del centre per no haver comunicat la defunció de dues persones per la covid-19 tot i que el CAP els reclamava dades de pacients i afectats. Després d'aquesta decisió, que es fa extensible ara a la gestió total del centre, professionals de l'atenció primària van entrar a la residència per accedir als pacients i tots els registres, tal com va anunciar l'Ajuntament, que va avisar que no descartava emprendre accions legals. Ahir també es va intervenir una residència a Ullastrell (Vallès Occidental).