El director del Programa Mundial de Malària de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'epidemiòleg espanyol Pedro Alonso, creu que a Espanya «no hi ha raons per l'autosatisfacció» per la gestió de la pandèmia i ha destacat que «és horrorós» com s'està morint la gent gran a les residències.

En una entrevista emesa per la televisió autonòmica de Catalunya, TV3, el metge madrileny, que ha dedicat les seves investigacions a lluitar contra la malària, s'ha mostrat optimista en la consecució d'una vacuna contra la SARS-CoV-2 perquè hi ha desenes de grups de recerca al món treballant contrarellotge per aconseguir-la el més aviat possible.

No obstant, ha dit que després de l'epidèmia s'haurà d'analitzar com s'han fet les coses i «evidentment, a Espanya no hi ha raons per l'autosatisfacció o per a la tranquil·litat quan hi ha milers de morts, i és horrorós com han mort a les residències de gent gran, sols, abandonats, sense les cures adequades».

«Aquest és un problema que la societat espanyola haurà d'analitzar», ha apuntat l'epidemiòleg sobre la situació de les residències geriàtriques a Espanya.

Pedro Alonso també ha advertit que «aquesta epidèmia, com totes, segur que tindrà una dimensió d'iniquitat perquè són sempre les poblacions més desfavorides les que s'emporten la part desproporcionada d'aquesta epidèmia, tant en la crisi sanitària com en l'onada posterior, que serà la crisi social i econòmica».