21 de abril de 2020
21.04.2020
Diari de Girona

Bargalló admet que el nou curs escolar podria començar amb retard

El conseller d'Educació garanteix que els centres obriran al setembre però que l'inici de les classes dependrà de la preinscripció

20.04.2020 | 23:37
Una nena fent deures a casa seva, a Girona.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, va afirmar ahir que els centres escolars obriran al setembre per iniciar el proper curs, però va reconèixer que no està clar quan podran començar la feina lectiva. «Si podem fer la preinscripció al maig, començaran a mitjans de setembre, si no la podem fer, i seria un desastre absolut, la part lectiva haurà de començar una mica més tard», va dir en declaracions a Catalunya Ràdio. Pel que fa al curs actual, no va descartar ni poder tornar a les aules abans de juny ni que no es pugui fer fins al setembre. D'altra banda, Educació es posarà en contacte amb escoles que han plantejat als alumnes un pla de treball «excessiu».

Bargalló va explicar que Educació treballa en escenaris «molt diferents» que van des d'un retorn a les aules al maig fins a no poder reobrir les escoles fins al setembre. En tot cas, va insistir que el retorn «difícilment serà per a tothom el mateix dia» i que, es faci quan es faci, serà «esglaonat». Sobre l'educació a distància obligada pel confinament, Bargalló va afirmar que aquells que pretenguin reproduir les classes presencials de manera telemàtica s'equivoquen i que s'han de plantejar els plans de treball tenint en compte les situacions dels alumnes i les famílies en confinament. En aquest sentit, va advertir que han detectat a través de la Inspecció tant centres públics com concertats amb plans de treball «excessius», als quals faran arribar «una comunicació oficial amb indicacions». En aquest sentit, va assegurar que «cap alumne podrà treure un l'avaluació final qualificacions inferiors a les que ha tret en les dues primeres».

El màxim responsable d'Educació a Catalunya també va explicar que ja s'han repartit totes les targetes moneder per a beques menjador a excepció d'un percentatge «molt i molt baix» de famílies amb les quals no s'ha pogut contactar i sobre les que treballen els serveis socials dels consells comarcals.

D'altra banda, el departament es va reunir ahir els sindicats de professors per tractar, entre d'altres, la qüestió dels professors substituts. En aquest sentit, Bargalló va garantir que es cobriran totes les substitucions «que demanin els centres». Va afegir, però, que cal garantir que la persona substituta pugui treballar telemàticament. Davant de les peticions dels professors substituts de garantir els seus contractes, Educació farà una proposta i espera arribar a un principi d'acord, que es pugui continuar treballant en els propers dies. No veure amb bons ulls, però, la proposta de computar com a dies treballats els del confinament per a tots els professors que estan a la borsa, perquè això podria beneficiar «de manera injusta» de cara a futures oposicions. De fet, el conseller va garantir que hi haurà oposicions aquest 2020 però que previsiblement començaran al setembre i no al juny com estava previst.


Preparar les activitats d'estiu

Pel que fa a les activitats d'estiu, Bargalló va explicar que a Catalunya ja es fan els casals d'estiu i que es treballa des de Joventut en el si del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per incorporar aquest any tot el que calgui tenint en compte que el curs escolar no haurà estat normal. El conseller també va afegir, però, que la ministra d'Educació, Isabel Celaá, es va comprometre a fer arribar una partida pressupostària per aquest concepte i si aquests diners arriben «hi haurà un suport als casals que no hi ha estat tradicionalment». A més, podrà cedir més espais dels que cedeix habitualment, com per exemple instituts. Bargalló va alertar, però, que encara es desconeix en quin punt es trobarà el desconfinament al juliol i quines seran les mesures de distanciament social aplicades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook