L'allau de persones que van sortir ahir al carrer a buscar la seva mascareta gratuïta i el consegüent col·lapse del sistema informàtic per entregar-les van provocar que la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, fes una crida a la tranquil·litat. En una roda de premsa, Budó va insistir que «aquestes mascaretes les han d'anar a buscar aquelles persones que les necessitin perquè han de sortir de casa» i va demanar que «ningú trenqui el confinament per anar-la a buscar perquè tothom en tindrà».

La Generalitat va confirmar que, tot i els problemes informàtics, ahir a primera hora ja s'havien repartit més de 100.000 mascaretes. Per garantir aquest subministrament, el Govern va contactar amb el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya per solucionar la incidència informàtica. «S'ha pogut resoldre part de la incidència. La recepta electrònica ja funciona i en una segona intervenció s'acabarà resolent el 100% de la incidència. Però, mentrestant, la majoria de farmàcies estan dispensant igualment les mascaretes i s'estan apuntant a mà les dades de la targeta sanitària», va explicar la portaveu Budó.

Sistema inestable

Les farmàcies van poder recuperar el sistema informàtic de manera «inestable» gràcies a una primera intervenció, segons va informar el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, i esperen una segona intervenció per aconseguir una «solució definitiva». El sistema va caure ahir coincidint amb l'inici del repartiment de mascaretes a través de la targeta sanitària. De 09.00 a 10.00 del matí, aproximadament, se n'havien repartit unes 100.000. Tot i els problemes tècnics, els farmacèutics van seguir dispensant mascaretes de forma manual, apuntant a mà les dades necessàries.

Fonts del Departament de Polítiques Digitals van atribuir el problema tècnic de les farmàcies a «una incidència informàtica de degradació» del Sistema d'Informació Farmacèutics de Recepta Electrònica (Sifare), que va provocar que «la dispensació de mascaretes a les oficines de farmàcia tingui un temps de resposta més llarg del desitjable». Per la seva banda, fonts del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona van insistir que el sistema de recepta electrònica va caure «pel volum de dispensacions». El president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), Antoni Torres, va demanar a la ciutadania que vagi a la farmàcia només si realment necessita la mascareta de manera immediata per la seva vulnerabilitat o activitat laboral, després d'assegurar que hi haurà mascaretes per a tothom perquè la Generalitat n'ha encarregat 14 milions.

Repartiment a residències

D'altra banda, el conseller d'Interior, Miquel Buch, va explicar que avui s'acabarà el repartiment de mascaretes a professionals no sanitaris de residències de gent gran que va començar dissabte. En aquest cas, es tracta del sobrant de les 1.714.000 mascaretes que el Ministeri de Sanitat va ordenar que es repartissin la setmana passada al transport públic.