21 de abril de 2020
21.04.2020
Diari de Girona

Sánchez i Casado acorden negociar la reconstrucció en una comissió al Congrés

El president del Govern canvia el format dels Pactes de La Moncloa després que li ho exigeixi el líder del PP Vox se suma a la iniciativa i alguns socis del PSOE critiquen el cop de timó

20.04.2020 | 23:36
Casado, durant la seva conversa telemàtica amb Sánchez.

La negociació entre el Govern i els partits per tractar el pla de reconstrucció social i econòmica quan se superi la crisi sanitària del coronavirus, el que inicialment es va anomenar uns nous Pactes de La Moncloa, es desenvoluparà finalment al Congrés. Després d'un acord entre el president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Pablo Casado, serà la cambra baixa la que pilotarà aquest procés i no l'executiu, ja que la fórmula no serà una taula de partits sinó una comissió que es crearà al Congrés, com van demanar els populars, «amb llum i taquígrafs».

Una decisió d'última hora que la majoria dels grups aliats del Govern al Congrés veuen amb escepticisme i fins i tot alguna crítica, en posar en qüestió la viabilitat d'aquest nou format per a una negociació les línies generals de la qual s'havien decidit en funció dels contactes de la setmana passada. I és que aquesta comissió encara té moltes coses per concretar, inclòs l'inici dels treballs, ja que «el dia i l'hora» de la primera cita, així com el seu format, serà fixat pel Congrés, tot i que el Govern espera que sigui «el més aviat possible» i sempre consensuant els detalls amb els grups parlamentaris.

En aquest sentit, res està establert, sinó que tant la metodologia com el funcionament seran acordats per totes les forces polítiques que participin en aquest òrgan parlamentari, tal com va recordar la ministra portaveu, María Jesús Montero, que va destacar que «el de menys és el format» de la negociació.

El canvi d'una taula per una comissió parlamentària ha servit per sumar Vox, que va dir que «en principi» hi participarà després d'haver-se desmarcat la setmana passada de les negociacions. Però per part d'altres partits, alguns dels socis d'investidura de Sánchez, hi ha cert malestar per aquest canvi d'última hora, quan la ronda de contactes iniciada dijous ja es tancava amb la reunió amb el PP.

Montero va explicar que tots els partits participants a la comissió valoren la presència del PP, a qui va traslladar l'agraïment del Govern per sumar-se a la taula. Va negar que hi hagi algun acord amb aquest partit sobre el funcionament de la comissió i va explicar que serà en ella on es debatrà la seva metodologia, periodicitat i altres qüestions de caràcter instrumental.

Davant d'ella compareixeran experts, polítics i totes les persones que es consideri que poden aportar alguna cosa, i va avançar que tant els membres del Govern que ho facin com els representants dels partits que conformen l'executiu de coalició exposaran les propostes que creguin convenients.


Petició d'Espanya a Brussel·les

En un altre ordre de coses, Espanya portarà al Consell Europeu de dijous la proposta de creació d'un fons d'entre un bilió i un bilió i mig d'euros per buscar la recuperació després de la pandèmia del coronavirus, que hauria de finançar-se mitjançant deute europeu perpetu. Segons el document, que defensarà Pedro Sánchez a la reunió per videoconferència dels caps d'Estat i de Govern de la UE, el fons serviria per finançar mesures de reconstrucció amb especial atenció als sectors més afectats pel tancament d'activitats o per les mesures de contenció, com el transport i el turisme. A més considera que les partides d'aquest fons als països s'han de fer per transferències directes i no préstecs perquè no augmenti la ràtio de deute públic dels països.

Segons la proposta, els fons haurien d'estar disponibles a partir de l'1 de gener de 2021 i podrien usar-se durant els propers dos o tres anys per rellançar l'economia dels països afectats. Aquests es desemborsarien en forma de subvencions no reemborsables a través del pressupost europeu en funció de l'impacte de la pandèmia a cada país, tenint en compte indicadors «transparents» com la població afectada, la caiguda del PIB o l'augment de l'atur.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit