El Consell de Ministres va aprovar ahir un reial decret de mesures econòmiques que, entre altres novetats, estableix un mecanisme per a la renegociació i ajornament del lloguer de locals comercials, així com la reducció de les despeses de notari de préstecs no hipotecaris. Entre les mesures anunciades, la ministra d'Economia, Nadia Calviño, va destacar la possibilitat que la línia d'avals de l'ICO, que s'eleva a 100.000 milions d'euros, pugui usar-se per cobrir pagarés d'empresa i reforçar així les societats de garantia recíproca de les comunitats autònomes.

Assegurances

A més, s'habilita el Consorci de Compensació d'Assegurances perquè actuï com a reassegurador dels riscos de l'assegurança de crèdit, amb la intenció de millorar els recursos del crèdit comercial, garantir la continuïtat de les transaccions econòmiques i aportar seguretat a les operacions comercials. Pel que fa als lloguers de locals comercials, i per mitigar els costos de petites i mitjanes empreses (pimes) i autònoms que hagin vist reduir-se significativament els seus ingressos, s'estableix un mecanisme de renegociació i ajornament dels lloguers a grans forquilles o empreses públiques. En cas que el local comercial sigui propietat d'un altre tipus d'arrendador, com particulars, es facilita l'ús de la fiança com a mecanisme de pagament, havent-se aquesta de reposar en el termini d'un any. El decret es refereix també als requisits per rescatar fons de pensions, com els terminis i l'import màxim disposable.

En un altre ordre de coses, el president del Govern, Pedro Sánchez, va convocar la taula de diàleg social per a demà al matí per tractar amb patronal i sindicats la reconstrucció social i econòmica d'Espanya. La ministra portaveu del Govern, María Jesús Montero, va assegurar que aquesta reunió és imprescindible «per establir les bases d'una autèntica recuperació», avançant en la reconstrucció del teixit productiu i la protecció de les persones.

Illa fixa el preu

Per la seva banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar que s'ha fixat un preu màxim de venda al públic de les màscares quirúrgiques, que el Govern estipula en els 0,96 euros per unitat. Així ho va dir Illa, que va explicar el resultat de la reunió mantinguda per la Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments. L'objectiu d'aquesta mesura és evitar abusos, va dir el ministre, tot afegint que aquests preus són revisables.