Dirigents de forces polítiques diverses van denunciar ahir les paraules del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, que va criticar la gestió del Govern de Pedro Sánchez a la crisi del coronavirus i ha afirmat: «Espanya és atur i mort; Catalunya és vida i futur». Així ho va escriure Canadell en un tuit, en què va fer referència a l'estira-i-arronsa que va mantenir les dues primeres setmanes de l'estat d'alarma el president de la Generalitat, Quim Torra, amb el president del Govern central, Pedro Sánchez, a qui reclamava que endurís les restriccions del confinament.

En el seu polèmic tuit, Canadell comparteix una informació en la qual es compara la gestió de la crisi a Espanya i Grècia, on s'han registrat molts menys contagis de coronavirus. «Espanyols, fixeu-vos en la diferència d'un tancament dues setmanes abans. Fer cas a Quim Torra hauria suposat assemblar-nos a Grècia, una centèsima part de contagis i mort. Catalunya independent hauria salvat milers de vides... Espanya és atur i mort, Catalunya és vida i futur», es llegida el tuit del president de la Cambra de Barcelona.

L'afirmació de Canadell va rebre crítiques des del mateix flanc independentista, com és el cas del diputat de JxCat al Congrés Sergi Miquel: «Si em semblava necessari tenir les cambres de comerç alineades amb el dret d'autodeterminació no era precisament per llegir coses com aquesta», va escriure a Twitter. «Ho trobo penós i fora de lloc», va assegurar per la sevabanda l'excoordinadora general del PDeCAT Marta Pascal. El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián també va compartir a Twitter un missatge crític amb Canadell.

En la roda de premsa telemàtica de la Generalitat, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va insistir que una Catalunya independent hauria gestionat «diferent» aquesta crisi, com ja va dir dilluns, quan va assegurar que «no hi hauria hagut ni tants morts ni tants infectats» per coronavirus, perquè la Generalitat hauria decretat un confinament total «quinze dies abans». Budó no va al·ludir a les paraules de Canadell, però, preguntada per les comparatives entre la gestió espanyola de la crisi i la que faria hipotèticament una Catalunya independent, ha afirmat: «Jo aquí no he dit que Espanya ens mata, no he dit res de tot això i evitaria fer alguna vegada una afirmació en aquest sentit».

Qui sí que s'ha referit directament a Canadell ha estat el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona i president del PSC a la ciutat, Jaume Collboni. «Absolutament lamentable! Declaracions com aquestes són ofensives, impròpies d'un president de la Cambra de Comerç de Barcelona. Unes paraules que no representen Barcelona ni la pluralitat del seu teixit econòmic. Exigim una rectificació i disculpa», va recalcar. La reacció de Collboni no ha convençut la presidenta del grup de Ciutadans a l'Ajuntament de Barcelona, Luz Guilarte, que ha exigit la «dimissió immediata» de Canadell.

Després de l'enrenou suscitat per les seves afirmacions, Canadell va publicar diversos missatges: «Veig que aquest tuit ha comportat molta crítica i que pot interpretar-se ofensivament... ho lamento»,va escriure, per tot seguit fer algunes puntualitzacions. Canadell va subratllar que Torra va insistir en el confinament total des del 13 de març i Sánchez no el va decretar fins al dia 30, el que va permetre «sortides de cotxes massives de Madrid» i «també en part de Barcelona» durant els dies 13 i 14, cosa que «sense cap mena de dubte ha comportat més contagis i, per tant, més morts».