24 de abril de 2020
24.04.2020
Diari de Girona

El coronavirus podria haver entrat a Espanya al febrer i per diferents vies

Un estudi analitza 28 genomes per conèixer i estudiar la seva difusió i detecta «múltiples introduccions» del virus a l'Estat ?Podria no haver-hi «un pacient zero»

23.04.2020 | 23:23
Els laboratoris d'arreu del món busquen una vacuna contra el coronavirus

El coronavirus SARS-CoV-2 va tenir a Espanya «multitud d'entrades» i podria estar ja present des de mitjans de febrer, segons un estudi centrat en els 28 primers genomes de virus analitzats al país per conèixer la seva difusió.

L'estudi signat per científics de l'Institut de Salut Carlos III de Madrid i l'hospital Clínic de Barcelona ha realitzat anàlisis filogenètiques i filodinàmics per estimar l'origen temporal i geogràfic més probable dels diferents clades -que defineixen l'evolució biològica d'un organisme- i les vies de difusió.

Els autors conclouen que «s'han detectat múltiples introduccions de SARS-CoV-2 a Espanya», de manera que no existiria un pacient zero al país. En almenys dues d'aquestes entrades de virus van donar lloc a «l'aparició de conglomerats transmesos localment, amb la posterior difusió d'un d'ells a altres sis països com a mínim».

Ràpida difusió geogràfica

Aquests resultats «posen en relleu l'extraordinari potencial de la SARS-CoV-2 per a una ràpida i àmplia difusió geogràfica», assenyala l'estudi, que ha estat publicat al repositori d'informes científics BioRxiv, en el qual els textos encara no han estat sotmesos a revisió per altres experts. L'anàlisi del genoma del coronavirus ha identificat tres grans clados que s'estenen per tot el món, designats G, V i S.

Les anàlisis filogenètiques de les primeres 28 seqüències de el genoma complet de la SARS-CoV-2 obtingudes de pacients arreu del territori espanyol van revelar que la majoria d'elles estan distribuïdes en els denominats clades G i S (13 seqüències en cada un) i les dues seqüències restants es ramifiquen en el clade V.

Entre el 14 i el 18 de febrer

L'origen d'aquests clades es va estimar a Espanya al voltant del 14 i el 18 de febrer de 2020, respectivament, «amb una possible ascendència» d'un d'aquests, de Xangai.

L'estudi s'ha realitzat amb 28 seqüències de genoma complet a partir de mostres procedents de diferents punts del territori espanyol, entre elles catorze de Madrid (dotze d'elles seqüenciades pels hospitals universitaris 12 d'Octubre, La Paz i Ramón y Cajal).

Cinc procedeixen del país Valencià, quatre de Castella i Lleó, dos de Castella-la Manxa i una d'Andalusia, una de Galícia i una de País Basc.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook