26 de abril de 2020
26.04.2020
Diari de Girona

Uns 90 joves esportistes de Wuhan, confinats a la Garrotxa

Tenen entre 12 i 18 anys i estan escolaritzats a Catalunya en un programa esportiu de futbol que els permet estudiar i formar-se

25.04.2020 | 23:12
Imatge d'una part de la casa de colònies del Collell, divendres passat.

Un total de 90 joves xinesos i deu educadors estan confinats en una casa de colònies de la Garrotxa en no poder tornar a casa. Els nois, que tenen entre 12 i 18 anys, estan escolaritzats a Catalunya en un programa esportiu de futbol que els permet estudiar i formar-se des del setembre fins al juny. Es dona el cas que provenen de Wuhan, on va començar la pandèmia. Des que van arribar les primeres notícies, l'empresa que s'encarrega de la gestió del projecte ha vetllat per la seguretat dels menors en coordinació amb la DGAIA de la Generalitat. Una setmana abans de l'estat d'alarma, es va decidir moure'ls de les residències de Barcelona on estaven fins a la Garrotxa. Ja han passat més de 40 dies i segueixen sense símptomes.

La majoria dels nois són menors d'edat i estan acompanyats d'una desena de treballadors de Nama Sports, l'empresa que s'encarrega d'acompanyar i fer el seguiment dels joves en el programa esportiu privat xinès. Els nois estudien a escoles catalanes i practiquen el futbol durant tot el curs escolar. Van arribar a Catalunya l'1 de setembre i es queden fins al 30 de juny. En el seu cas, la crisi de la covid-19 els ha afectat de ple donat que són de Wuhan, la ciutat xinesa on va començar la pandèmia mundial. «La preocupació dels pares era màxima; quan aquí encara es deia que era una grip i que no passaria res ells ho han viscut amb situacions molt extremes a casa», explica el director general.

Davant el nerviosisme dels pares perquè els joves convivien amb altres estudiants que «entraven i sortien» de les residències, es va decidir agrupar-los tots en un sol lloc per tenir un «control total» de les condicions del confinament. Les mesures de seguretat són «màximes», segons el director general, i s'evita en tot moment el contacte amb els treballadors de la casa de colònies.

La finca on estan té més d'un centenar d'hectàrees en un entorn natural i aïllat, i disposa d'instal·lacions esportives donat que al llarg de l'any s'hi fan estades i colònies. Les restriccions de la Covid-19, però, no permeten que facin esport. «Hem de minimitzar els riscos», afirma el responsable, que afegeix que han d'evitar haver de treure els nens del recinte durant aquests dies.


Sense símptomes de la malaltia

Com que des que van marxar de Barcelona continuen sense presentar símptomes, no se'ls ha fet cap test de la Covid-19. La previsió de l'empresa és esperar que passin els dies i que tot es normalitzi. Tot i això es viu amb incertesa perquè hi ha aspectes que caldrà resoldre, com ara si els joves podran finalment tornar a casa (actualment no hi ha vols regulars amb la Xina) i potser caldrà allargar el visat que finalitza el 31 de juny. L'empresa està en contacte permanent amb la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), que supervisa els passos que fan.

Malgrat les restriccions, els joves parlen diàriament amb les families, han entès molt bé la situació i «estan posant les coses fàcils» als monitors, que han de gestionar el dia a dia d'un grup nombrós d'adolescents. Segons el responsable de Nama Sports, els que ho porten pitjor són els pares, que estan a 12.000 quilòmetres de distància i amb els fills a «un país que surt a les notícies i no per coses positives».

Per la seva banda, el responsable de la casa de colònies (el Bisbat és el propietari de tota la finca on també hi ha una església) admet que ha sigut una oportunitat poder acollir els joves i monitors durant tots aquests dies dins del «desastre» econòmic de la Covid-19.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook