26 de abril de 2020
26.04.2020
Diari de Girona

Els nens surten de casa després d'un mes i mig de confinament

La majoria ha optat per sortir pels volts del migdia i molts critiquen que només pugui fer-ho un dels adults

26.04.2020 | 13:03

Carrers, passejos, camins rurals i platges de les comarques de Girona tenien aquest diumenge un aspecte ben diferent al de les darreres setmanes. Tot i que el dia ha acompanyat, la sortida de fills menors de catorze anys amb els seus pares per prendre l'aire o jugar ha estat esglaonada.

A les nou del matí, al passeig del Mar de Sant Feliu de Guíxols, la majoria de vianants eren persones que anaven a comprar o bé treien el gos. Cap a les deu, s'ha animat i ja es podien veure alguns menors pel carrer. Ha estat cap al migdia quan l'afluència de pares i fills ha estat més notòria, això sí, guardant la distància de seguretat. Els petits contents per poder sortir, mentre que els pares critiquen que només un dels membres de la parella pugui acompanyar-los.

El Passeig del Mar de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) ha estat un dels llocs preferits pels veïns d'aquesta localitat per passejar amb els petits de la casa. L'Anna hi ha anat a esmorzar amb les seves dues filles. Explica que han sortit ben aviat al matí per tal d'evitar trobar-se amb molta gent. Tant ella com les dues nenes expliquen que s'esperaven poder sortir a passejar i prendre l'aire. "Ha estat un moment molt especial, perquè a casa tenim poques sortides a l'aire lliure i en teníem moltes ganes", assenyala l'Anna.

Tot i això, la seva filla gran, la Maria, explica que quan no poden sortir tampoc s'avorreixen però té clar que prefereix anar a fer una volta. "A casa tenim joguines i podem estar amb els pares", diu la Maria que també espera poder tornar a l'escola per, almenys, poder-se acomiadar dels companys de classe i dels professors.

Pels volts de quarts d'onze del matí ja s'ha començat a notar més moviment a Sant Feliu de Guíxols. En Carles ha sortit amb la seva filla, la Berta i explica que tant pels grans com pels petits la mesura era "molt necessària". "Ells s'acostumen a estar tancats i la veritat és que no hem tingut cap problema, però avui quan s'ha llevat i sabia que podia sortir s'ha posat ben nerviosa", explica el pare.

En Carles diu que han decidit fer cas de la recomanació de la Generalitat alhora de sortir a fer una passejada amb els petits al matí i els més grans a la tarda. Amb tot, a Sant Feliu la majoria de ciutadans que hi havia al carrer abans del migdia o bé eren compradors que anaven al mercat de productes frescos de la Plaça de l'Ajuntament, o bé persones que treien el gos.

A mesura que s'ha acostat el migdia s'han anat omplint els carrers. El Passeig del Mar de Palamós ha estat un dels llocs on s'han pogut veure més nens i nenes amb els seus pares. Cotxets, pilotes i patinets han canviat la cara d'un espai que les darreres setmanes s'havia buidat pel confinament.

A l'interior, molt ambient

En poblacions interiors de les comarques de Girona la situació ha estat similar. A primera hora han estat pocs els que han sortit al carrer, però al migdia la imatge era molt diferent a la de les darreres setmanes. El Passeig de la Bisbal d'Empordà ha vist com desenes de pares, mares i nens s'hi aplegaven per jugar a pilota, passejar o anar amb bicicleta.

L'Helena Aulet ha sortit amb les seves dues filles, l'Aina i la Duna. L'Helena explica que en tenien moltes ganes, però
lamenta que el seu home no les hagi pogut acompanyar. "Si estem tot el dia junts a casa, tampoc s'entén massa que només pugui sortir un a acompanyar-les. Però bé, si s'ha de fer així, ho farem", lamenta.

L'Aina per la seva banda explica que durant els dies de confinament que no ha pogut sortir han fet manualitats, han decorat els balcons i han caçat cargols en un pati que tenen a casa. Tot i que no s'ha avorrit, diu que tenia moltes ganes de sortir. Una hora després, la mare i les dues filles han tornat cap a casa.

Els nens tornen a sortir pels carrers de Girona

Les criatures han pogut tornar a sortir pels carrers de Girona aquest diumenge després d'estar més de 40 dies confinades a casa. Els més matiners han acompanyat als seus pares a comprar el pa i l'esmorzar, molts amb mascareta i agafats de la mà. Tot i que no s'han registrat aglomeracions, el degoteig de pares i fills ha estat constant perquè el temps ha acompanyat. "Els nens esperaven amb molta il·lusió poder sortir", ha explicat en declaracions a l'ACN Laia Martorià, que ha aprofitat per passejar amb el seu fill Miquel. Alguns han optat per caminar pel barri vell, altres per anar en patinet o bicicleta per la vora de l'Onyar i els més moguts han preferit córrer. Cap d'ells, però, ha pogut entrar als parcs infantils, que continuen tancats.

"Estem súper contents de sortir al carrer", ha dit amb eufòria l'Anna Soler, que aquest diumenge a primera hora ha sortit a passejar amb el seu fill Marc per la rambla de Girona. "Ha sigut molt dur, dic sigut perquè ara crec que veiem una mica la llum", explica tot detallant que el confinament ha estat "molt difícil" perquè ella ha de treballar des de casa i "a aquesta edat els nens han d'estar ocupats tota l'estona i et demanen l'atenció". Aquest diumenge ha estat el seu fill el que ha escollit el recorregut, la seva prioritat era poder "veure el riu".

També tenia moltes ganes de sortir l'Abril, la filla de 2 anys del Jordi Sánchez. "Feia dies que anava demanant sortir perquè des de casa veiem el mercat i els busos passar però no podíem sortir", ha dit en declaracions a l'ACN. Sánchez assegura que entenen la situació i que s'hagi hagut de confinar la població, de fet, s'ho han pensat dues vegades abans de sortir i no sabien si agafar el cotxet o no. Al final han optat per sortir a peu.

Laia Martorià subratlla que el confinament "s'ha fet molt llarg" però que els seus fills "ho han portat prou bé: amb paciència i resignació". De fet, el seu fill Miquel Santamaria assegura que s'ho "ha passat bé" però diu que troba a faltar els seus amics. "Avui que podíem sortir ja a primera hora he decidit comprar els croissants per esmorzar", explica tot detallant que "costa no anar a l'escola" perquè han de fer deures i se li fa feixuc. També ho veu així la seva mare, que explica que tot i que no els han donat temari nou els han "donat plans de treball", cosa que els porta força feina.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook