Les llars d'infants privades homologades de Girona assenyalen la incompatibilitat d'encarar l'anomenada «fase de desescalada» - que ha d'anar desfent el confinament progressivament-, sense poder obrir les escoles bressol.

«Considerem que som un servei essencial perquè, si els pares han d'anar a treballar, els nens han de quedar-se amb algú i precisament els avis són els més vulnerables», sosté Rosa García, de la llar d'infants L'Esquirol, al barri de Sant Narcís. «I teletreballar des de casa amb un nen de zero a 3 anys és molt difícil», indica. Per aquest motiu, demanen que es fixi una data clara de reobertura el proper mes amb l'objectiu de «descongestionar les famílies» i facilitar la conciliació. «Cada dia a les 20 hores sortim a aplaudir aquests serveis fonamentals, però ens hem oblidat que aquesta gent té família i han hagut de fer malabars per fer-ho compatible?», observen en el comunicat conjunt que han emès aquesta setmana les escoles bressol de Cel Blau, Querubí, Petit Príncep, Teypi 2, Ninots, Ralet-Ralet, Castells i Cavallers, La Caseta dels Infants (Maristes), L'Estel, L'Arc de Sant Martí i L'Esquirol.

Durant aquests dies de confinament, els centres mantenen el contacte amb les famílies i els envien propostes d'activitats per fer a casa, tot i que lamenten l'alt grau de dependència en aquesta franja d'edat i la càrrega de feina que comporta pels progenitors, que «han estat triplicant les jornades», amb la «feina, nens i casa». En tot cas, assenyalen la impossibilitat de prestar el servei «virtualment».

A més, adverteixen d'una situació econòmicament crítica per a moltes llars d'infants si continuen el servei suspès. Per posar-se en marxa de nou, demanen que se'ls avancin les mesures per poder-s'hi adaptar, ja sigui amb tests ­setmanals a totes les educadores, fer dos torns per reduir les ràtios a les aules o sortir esglaonadament al pati.