L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) va assumir ahir l'error d'haver situat a Espanya en el top ten dels països que més tests fan entre la seva població per detectar la presència del nou coronavirus i va demanar disculpes per la «confusió» generada entorn d'un assumpte tan sensible.

En un comunicat difós la tarda d'ahir, l'organisme que lidera Angel Gurría va aclarir que el Govern espanyol li va enviar les dades desglossades per comunitats autònomes i diferenciant entre PCR -les proves més fiables per a la detecció del virus i les úniques que empra l'executiu espanyol en els seus balanços oficials de morts i contagiats- i tests serològics, juntament amb la suma dels dos. Van ser els experts de l'OCDE els que van decidir, afirma l'organització, incloure en el gràfic difós aquest dilluns el còmput global, la qual cosa portava Espanya a aparèixer com el vuitè país que més proves ha fet (28,6 per cada 1.000 habitants), per davant fins i tot d'Alemanya.

No obstant això, l'OCDE explica que «a partir d'ara» i amb l'objectiu de mantenir la coherència en el mesurament, tindrà en compte tan sols el número de PCR realitzats, la qual cosa fa descendir Espanya al lloc 17, amb una taxa de 22,29 tests per cada 1.000 habitants, fins i tot per sota de la mitjana dels països de l'organització, que se situa en el 22,9.

La decisió de tenir en compte tan sols les PCR es deu al fet que la principal font d'informació de l'OCDE a l'hora d'elaborar aquestes estadístiques, Our World in Data, un projecte de la Universitat d'Oxford, només usa per a fer les seves comparacions entre països el número de PCR. La confusió es va generar quan l'OCDE va rebre directament del Govern espanyol una actualització de les seves dades que va usar per ampliar la informació disponible a Our World in Data.

El mateix Gurría va compartir en un tuit el gràfic que mostrava Espanya en el lloc vuitè en el rànquing de països felicitant el Govern de Pedro Sánchez per l'esforç realitzat a l'hora d'augmentar el número de tests realitzats. Una felicitació que l'executiu de Sánchez es va afanyar a posar en valor. El secretari general de l'OCDE explicava aquest dimarts en una entrevista a la ràdio que no havia rebut cap mena de pressió per part d'Espanya per ocupar els primers llocs del rànquing i avançava que és necessari que l'organització faci ajustos en les dades difoses.

Des de l'OCDE subratllen en qualsevol cas que, amb independència del lloc que ocupi Espanya, el rellevant és que aquest país, igual que alguns altres, hagi augmentat el número de tests disponibles.